Mer Intel til mobil

Mer Intel til mobil

Intel har sluppet mer infomasjon om satsingen på mobiltelefoner.

Smarttelefoner og nettbrett blir en stadig viktigere del av den digitale hverdagen. Om ikke det går direkte på bekostning av pc-er ennå, kan dette endre seg i løpet av de neste årene. Vi har allerede sett flere løsninger for å bruke smarttelefonen omtrent som en liten pc, koblet til både skjerm, tastatur og mus.

Som verdens største produsent av prosessorer til pc er det en skummel utvikling for Intel, noe som har ført til at selskapet fremover også vil jobbe mye med utvikling av teknologi til smarttelefoner og nettbrett. Tiden vil vise om de er for sent ute, og om de vil klare konkurransen mot de etablerte produsentene av denne typen prosessorer.

Gitt det selskapet viste frem på årets Mobile World Congress, kan det i det minste se ut til at de mener alvor med satsingen.

Intel benyttet nemlig messa denne uken til å vise frem sine nyeste mobilprosessorer, samt til å avsløre nye samarbeidspartnere som skal produsere telefoner med Intel på innsiden.

Sjefen selv, Paul Otellini, avslørte at de den siste tiden har inngått avtaler med tre nye produsenter. De tre er Lava, en indisk produsent som tilsynelatende i hovedsak skal produsere telefoner til hjemmemarkedet, Orange og ZTE. Sistnevnte er kjent også her til lands, i hovedsak som leverandør av relativt rimelige smarttelefoner.

Atom til mobil

Utover at det er inngått avtaler, ville ikke Intel-sjefen avsløre stort om telefonene som kommer. Det som er kjent er blant annet at Orange vil slippe en Android-telefon med en Atom Z2460-prosessor på 1,6 gigahertz, 4-tommers skjerm og et åtte megapiksel kamera. Orange-telefonen, som skal produseres av Gigabyte, skal slippes i England og Frankrike senere i år. Det er ventet at også ZTE-telefonen vil være utstyrt med Atom Z2460-prosessor.

Vel så spennende som de tre nye avtalene, og telefonene som kommer som et resultat, er nye avsløringer rundt prosessorer Intel vil slippe i løpet av de neste 12 månedene. Og som vi har meldt tidligere, vil Intel enn så lenge fokusere på prosessor med en kjerne, og overlate to, fire og enda flere kjerner til konkurrentene.

Ifølge Intel vil allerede nevnte Atom Z2460 oppgraderes til en hastighet på to gigahertz. I tillegg kommer Z2580, som skal være dobbelt så rask som Z2460. Den prosessoren lar imidlertid vente på seg, og er ikke ventet klar før tidlig i 2013. Intel kommer også med en rimeligere prosessorvariant for litt enklere telefoner, Z2000 som kjører med en klokkehastighet på en gigahertz.