Mer trøbbel for AMD

Mer trøbbel for AMD

AMD har delvis stoppet leveransene av Opteron med fire kjerner. Feilen er den samme som ble avdekket for Phenom.

Ved introduksjonen av AMDs nye Phenom-prosessor i slutten av november kom det fram at prosessorene hadde en feil. Feilen kunne forbigås gjennom en BIOS-oppgradering, men på bekostning av ytelse – opptil 10 % ifølge AMD, men på enkelte områder kan det også være mer.

Det viser seg nå at også firekjerneversjonen av Opteron har feilen. Dette er ikke direkte overraskende, ettersom Opteron og Phenom er basert på samme arkitektur. Feilen er knyttet til tredjenivåbufferen som deles av alle kjernene. Ifølge nettstedet The Tech Report blir Opteron nå kun levert til spesifikke kunder.

Få testeksemplarer av Phenom

PC World Norge fikk muligheten til å teste systemer med AMDs Phenom-prosessorer under lanseringen. Vi gjorde her noen tester, men hadde ikke tid til å gå i dybden. Videre har vi ikke fått testeksemplarer fra AMD, men prosessorene er tilgjengelig. Tilbudet vi har fått fra AMD, i likhet med en del andre publikasjoner, er å teste prosessoren i systemer satt opp av AMD. For oss er dette ikke aktuelt. For det første ønsker vi å teste prosessoren i kombinasjon med komponenter vi kan benytte for å sammenligne prosessoren med Intels alternativer. Et videre element er at vi vil være sikre på at AMD ikke leverer et «optimalisert» system, og kanskje noe som ikke er helt representativt for hva vanlige brukere kan sette opp.

Spørsmålet man nå kan stille er om AMD ikke ønsker å sende ut så mange testeksemplarer til pressen, ettersom velkomsten for Phenom ikke har vært spesielt positiv.

LES OGSÅ: Phenom - en fiasko?

Nye prosessorer på nyåret

At det er feil i prosessorer, såkalte erratas, er vanlig. Det er imidlertid sjelden at en prosessor kommer på markedet med en såpass alvorlig feil. Så vidt undertegnede kan huske, har man ikke hatt et så alvorlig tilfelle siden Intels Pentium III 1,13 GHz-introduksjon. Intel valgte da å stoppe leveransene. Vi vil tro at det ikke skal være spesiell fare for å få problemer hvis hovedkortets BIOS tar hensyn til feilen.

Det ventes at AMD i løpet av første kvartal neste år skal starte å levere Opteron og Phenom i nye versjoner som ikke har det aktuelle problemet. Dette burde tilsi at eksisterende modeller vil få bedre ytelse. Samtidig er det ventet at raskere utgaver enn de to som til nå er lansert vil komme. Det forventes på dette tidspunktet at AMD også skal lansere Phenom med to og tre kjerner.

Med det sagt, er i hvert fall Phenom uaktuell for de fleste i dagens versjon. Intels Core 2 Quad Q6600 koster omtrent det samme og er jevnt over raskere. Phenom kan imidlertid være aktuell for en del som vil oppgradere sitt Athlon 64-system. Mange Athlon 64-hovedkort med AM2-sokkel kan benytte Phenom. Riktignok vil ytelsen være litt lavere enn for et hovedkort basert på AMDs 7-serie av brikkesett, som er optimalisert for Phenom. Skal man kjøre dagens Phenom på et eldre hovedkort bør man imidlertid påse at hovedkortprodusenten har lagt feilrettingen inn i siste BIOS-versjon.

Les om: