Merkelig Geforce GTX 260 fra MSI

Merkelig Geforce GTX 260 fra MSI

N260GTX Lightning skal gi ekstra gode overklokkingsmuligheter, men virker likevel noe meningsløst.

Alle grafikkortprodusenter med respekt for seg selv har spesialversjoner av en del modeller hvor klokkefrekvens for blant annet grafikkprosessoren og minnet har blitt kjørt opp en del. Vi refererer gjerne til dette som «fabrikksoverklokking». I hvilken grad kortene overklokkes varierer. For en svært liten overklokking kan det være at produsenten ikke trenger noen spesiell ekstra sjekk etter produksjonen og kortet er bygget med standardkomponenter.

Andre aktører igjen har modeller med spesielt tilpassende kretskort, dyrere minnebrikker, bedre kjøler og høyere kvalitet på en del andre av kortets komponenter. Det kan også være at komponenter og det ferdige produktet gjennomgår ekstra tester under og etter produksjonen. Slike tilpasninger gir høyere pris, men kan også gi relativt gode ytelsesforbedringer som gjør at et kortet kan konkurrere ytelsesmessig med dyrere grafikkprosessorer. Med at denne overklokkingen gjøres på fabrikk garanterer produsenten at kortet skal fungere optimalt på hastigheten de har satt.

Lightning

For overklokking av et Geforce GTX 260-kort er det tre områder hvor klokkefrekvensen endres; Grafikkprosessoren, Shader-enhetene i grafikkprosessoren og minnebussen. På et kort som følger Nvidias referansespesifikasjoner er verdiene henholdsvis 576, 1242 og 1998 MHz. Hastigheten på Shader-enhetene er knyttet opp i mot grafikkprosessorens hastighet. Et standard Geforce GTX 260 har 896 megabyte minne.

For MSI N260GTX Ligning er klokkefrekvensene fra fabrikk økt til 680, 1458 og 2 100 MHz. Strengt tatt er ikke dette en spesielt «hard» overklokking. For eksempel får man et relativt standard GTX 260-kort fra Evga der grafikkprosessoren kjører på 675 MHz og minnet på 2304 MHz. Også fra Asus finner vi en «Top»-modell der grafikkprosessoren kjører på 650 MHz, mens minnet er på 2 300 MHz. Med andre ord er minnehastigheten hos MSI ganske lav for deres spesielle Geforce GTX 260 sammenlignet med mer standard kort fra andre produsenter.

Hva gjør så Ligning spesielt? MSI påstår de benytter en 10-fases spenningsregulator og man har en del helt spesielle funksjoner for innstilling av spenning og overvåking av spenninger på forskjellige områder. Videre skal komponentvalget blant annet i henhold til spenningsregulatorer og kondensatorer være nøye gjennomtenkt og av svært høy kvalitet. Dette skal gi kortet bedre overklokkingsegenskaper. For avkjøling av kortet benytter MSI en kjøler med blant annet to vifter.

Vi mistenker imidlertid at det ikke trenger å være så lett å få minnehastigheten så høyt som på en del andre kort. Minne på et raskt grafikkort er relativt dyrt og MSI har i tillegg valgt å doble minnemengden – hele 1792 megabyte grafikkminne står til rådighet. Økt minnemengde er nødvendigvis ikke noe kortet har godt av.

Når det gjelder overklokkingen av kortet kan dette gjøres via programvare. Man kan ellers kjøpe kortet med en spesiell modul, «Air Force Panel», hvor man kan styre en del overklokkingsparametere.

Meningsløst?

Ok, vi har ikke testet MSI N260GTX Ligning, og normalt er vi tilbakeholden med å gjøre konklusjoner rundt produkter vi ikke har testet. Nvidias Geforce GTX 260-baserte kort er i utgangspunktet interessante ettersom de gir en god kombinasjon av pris og ytelse. Hva kortet i praksis vil kunne levere gjennom de forbedrede overklokkingsegenskapene kan vi ikke svare på, men sett i forhold til prisen på cirka 2 700 tror vi at man selv med kraftig overklokking av kortet vil få bedre ytelse gjennom å velge et Geforce GTX 285-kort til omtrent samme pris. Og et slikt kort, i standardutførelse, vil også kunne overklokkes noe. Man skal huske at forskjellen mellom et GTX 260 og GTX 285 ikke bare er klokkefrekvenser for grafikkprosessor og minne - GTX 285 har flere Shader-enheter, hvilket gjør at grafikkprosessoren kan prosessere mer data per klokkesyklus.

Det vil være få situasjoner der vi ser for oss at den økte minnemengden sammenlignet med et vanlig Geforce GTX 260 vil gi spesiell effekt. Den lave minnehastigheten kortet har i utgangspunktet gjør at vi mistenker at MSI har gjort et kompromiss ved å velge minne som ikke så raskt som det burde for det inntrykket de gir av kortet ellers. Vi mistenker her at MSI heller burde ha gått for 896 megabyte raskere minne. Vi skal ikke se helt bort i fra at kortet blir noe lavt klokket i utgangspunktet for å gi brukere den psykiske effekten av at de klarer å overklokke kortet mye.

Et vanlig Geforce GTX 260-kort fra MSI koster hos de rimeligste forhandlerne cirka 1 500 kroner.

Les om: