Michael Dell bruker Linux

Michael Dell bruker Linux

Dell lanserte i går sine tre første pc-er med Linux, foreløpig som en prøve.

Ubuntu 7.04 Linux operativsystem ble på torsdag 24. april lansert på tre pc-er fra Dell for det amerikanske hjemmemarkedet. På sin personlige hjemmemaskin, den bærbare Precisison M90, bruker toppsjef Michael Dell Ubuntu 7.04.

Dell er ikke alene om å kunne tilby Linux på pc-er, men er den første som gjør det til forbrukere. Konkurrentene gjør det i prosjektsammenheng.

Enorm interesse

- Det har vært enorm interesse for Linux, men vi venter og ser om pc-er med forhåndsinstallert Linux vil resultere i salg. Linux-pc-ene er derfor bare tilgjengelige i USA, sier Hans Seime, ansvarlig for informasjon og pr i Danmark og Norge.

Av de tre pc-ene er det en bærbar, Inspiron E1505n. De andre bordmaskinene er Dimension E520 og Dimension XP S410n.

LES OGSÅ: Fem myter om Linux

Med det nye tilbudet får interesserte tre alternativer. Første er med Microsoft Windows, andre uten noe operativsystem og det tredje med Ubuntu Linux. Dell tilbyr pc-ene til Linux-entusiastene. Dette gjøres etter en grundig markedsundersøkelse med svar fra over 100.000 deltagere.

Core 2 Duo

Alle de tre pc-ene bruker Intels nyeste prosessorteknologi, Core 2 Duo. På bordmaskinene får kundene 1 MB minne og 250 GB disk. På Inspiron leveres det 512 MB minne og 80 GB disk.

Prisen for Inspiron starter på 599 dollar, E520 har samme pris, mens XPS 410n starter på 849 dollar. Den samme maskinen koster 50 dollar mer med Windows Vista Premium.

Kundene kan velge mellom en rekke utstyrsalternativer tilpasset Linux og en rekke programvaredrivere. Dell vil jobbe med leverandører for å få dem til å lage drivere tilpasset Ubuntu for nytt tilleggsutstyr.

Sørafrikansk

Ubuntu er den sørafrikanske versjonen av Debian Linux som i løpet av de seneste årene har vokst i popularitet. Operativsystemet er tilpasset av Canonical Limited, eid av entreprenøren Mark Shuttleworth.

Ubuntu er fra Bantu-språket og betyr å stå på skuldrene til tidligere personer, eller som det sies, en person er en person gjennom andre personer. Erkebiskop Desmond Tutu og Nelson Mandela har begge laget lengre forklaringer til den afrikanske humanistiske ideologien.