Microsoft gir skyen nytt bein å stå på

Microsoft gir skyen nytt bein å stå på

Infrastruktur blir siste bein som skal støtte giganten til himmels. Telenor er global lanseringspartner.

Nettskytjenester er både en tjenesteleveringsmodell som overbygning, og et sett med tjenestetyper levert fra nett som søyler. Fra før har Microsoft søylene applikasjonslevering gjennom Office 365 (SaaS) og plattform-tjenester gjennom Azure (PaaS).

Horrible salgstall ønsket

I dag er Infrastruktur på plass som ny tjenestetype - IaaS. Telenor er den største aktøren som har vært gjennom betatestingen.

- Tjenestemodellen vi tilbyr fra i dag, gir meg noen horrible salgstall. Nå kan brukere redusere kapasiteten i lavtrafikkperioder som juleferier, og det ser jeg med en gang i salgsstatistikkene mine. Men det er en villet utvikling. Vi vil at kundene skal kunne ta i bruk eller redusere kapasiteten når de ønsker og betale for tiden de bruker, sier John Henrik Andersen, direktør for servere og serverrelaterte verktøy i Microsoft Norge.

Linux-leverandøren

Selskapet tilbyr fra i dag serveroppsett direkte som nettskytjeneste. Det vil si at brukere gjennom et enkelt nettgrensesnitt kan sette opp og drifte servere via nettskyen. De virtuelle serverne er fysisk plassert i Azure-datasentre som kundene kan velge etter behov og nasjonale reguleringer.

Server kan være helt enkle filservere eller nettservere. De kan også settes opp med mer avanserte tjenester som SQL-databaser, SharePoint, Biztalk eller Dynamics NAV. Man er heller ikke bundet til Microsoft-servere, også SuSE, Ubuntu og CentOS Linux er tilgjengelig.

Felles identitet sikres gjennom MicrosoftID, tidligere kjent som LiveID/MessengerID, eller gjennom katalogtjenesten Active Directory.

Kundetilpasset

Eksisterende kunder kan også lage egne serverkombinasjoner, og publisere dem for at underavdelinger eller utviklergrupper kan sette opp testmiljøer som enkelt kan passes inn i eksisterende infrastruktur.

- Det er et poeng at den som trenger serverressurser skal kunne bestille og sette den opp selv. Slik kan slike kostnader enkelt tilordnes aktuelt kostnadssted i en stor bedrift, forteller Andersen.

Sparer utviklingskroner

IaaS ble lansert i åpen test i juni i fjor. Hos Telenor er testperioden blitt brukt til å teste ut oppgradering av samarbeidsløsningen Sharepoint 2007 til Sharepoint 2013. Å spinne opp et testmiljø på 80 servere ville før tatt tre måneder. Nå klarte de det på to dager:

- Vi har spart 70 prosent i reduserte kostnader på denne måten å bygge og teste ut et nytt miljø, sier Andreas Høgberg i Telenor. Han er direktør for WoW-løsningen til Telenor, som er Way of Work-miljøet de ansatte i Telenor bruker til samarbeid og informasjonsdeling. WoW brukes i tretten land av 40.000 medarbeidere.

Billige servere

Den andre delen av lanseringen er prisreduksjon. Prisingen settes til å konkurrere med nettskysatsingen til veteranen Amazon. Microsoft akter å møte alle prisene nettbokhandelen direkte. Konkurransebildet i Norge er langt unna den dominante rollen Amazon har i Nord-Amerika, så her blir det bare lavere priser.

- Vi møter litt Amazon i Norge, og av og til noen tilbud av VMware-virtualiseringer. Men dette er først og fremst en satsing på et sett nye tjenester for norske virksomheter. Når vi presenterer dette for norske kunder, er de imponerende kreative i mulige bruksscenarier, sier Andersen.

Det er seks forskjellige varianter virtuelle servere som tilbys. Den enkleste er en enkjerne-server med 1,75 gigabyte minne. Den koster 90 kroner måneden å leie. Prisen inkluderer serverlisensen. Tjenesteserverlisensen kommer i tillegg.

I samband med denne tjenesten lanseres to nye serverklasser av den tøffe typen. A6 er en firekjerner server med 28 gigabyte minne. En A7-server er en åttekjerners server med 56 gigabyte jobbeminne. Den koster 9000 kroner måneden å leie, mens en A6 koster halvparten.

Saus på menyen

Bak hele nettskysatsingen til giganten ligger en klar visjon. Den virker kjent, men har særpreg som er veldig Microsoft.

- Vi har en visjon om Cloud OS, der nettet blir en tjenesteleverandør som spiller sammen med fysiske installasjoner. Stikkordet er hybrid, sier Andersen.

På spørsmål om dette kan kalles en sammensausing, poengterer Andersen hva som er på menyen:

- Vi er veldig glad i saus. Sammensausing er en bra ting, det fyller ut hullene og setter god smak.

Ikke helt Sun

Sun og toppsjef Scott McNealy hadde i forrige årtusen en visjon om nettet som datamaskinen. Det er et klart skille, sier Microsoft.

- McNealy var for det første for tidlig ute. Hverken nett, tjenester eller teknologi var klar. Han var også for absolutt. Vi tror ikke på å tvinge alle til å ta i bruk nettskyen, men heller overlate til brukerne selv å kombinere slik det passer dem, sier Andersen.

Dette er gode nyheter for partnerne til Microsoft. Selskapet legger til rette for at tjenesteleverandører kan utvide med overvåking, optimering og administrasjon av disse nettskytjenestene. Systemintegratorer kan se for seg muligheter i å optimere it-systemene til kundene for å ta i bruk nettskyen.

Komponenter