Microsoft-krig mot Chrome OS

Microsoft-krig mot Chrome OS

«Windows 8.1 med Bing» er det nye våpenet i kampen mot billige Chromebook-maskiner.

Googles Chrome OS-operativsystem har banet vei for svært billige pc-er, blant annet fra store pc-produsenter som HP, Lenovo og Dell.

Microsoft svarer nå på Chromebook-utfordringen gjennom de samme pc-produsentene med enda billigere Windows-pc-er.

Vel å merke pc-er utstyrt med en royalty-fri versjon av Windows: «Windows 8.1 med Bing».

Windows 8.1 med Bing

Denne Windows-versjonen kom først – i mai – for hybrid-pc-er og nettbrett med liten skjermstørrelse, fra åtte tommer og nedover.

Men Microsoft sa allerede da at Bing-versjonen også ville komme på maskiner med annen formfaktor .

Windows 8.1 med Bing er en såkalt OEM-versjon av Windows, det vil si en versjon som bare leveres til pc-produsentene.

«Vanlige» Windows kommer også med Bing som standard søkemotor for nettleseren Internet Explorer, men pc-produsentene står fritt til å fabrikk-konfigurere pc-ene med en annen søkemotor som standard.

Det gjør de ikke med den royalty-frie versjonen «Windows 8.1 med Bing». Microsoft krever at Bing beholdes som standardsøkemotor for Internet Explorer, som skal være standard nettleser når kundene mottar pc-ene.

Tross dette står kundene fritt til å endre standard nettleser og søkemotor selv. Microsoft ønsker neppe en ny runde med anklager om monopolistisk opptreden, skriver PC World USA.

Lavmælte lanseringer

De siste ukene har flere av de mest sentrale pc-produsentene lansert billig-pc-er basert på Windows 8.1 med Bing. Men de har gjort det uten å slå på stortromma.

«Dell lanserer Storbritannias billigste Windows 8-bærbare i all stillhet», het det i overskriften på en artikkel hos nettstedet Techradar.pro i midten av juli.

Den nye Dell Inspiron 15 3531 er trolig den billigste Windows 8.1-bærbare – og kanskje den billigste datamaskinen overhode – på de britiske øyer, heter det.

Det kan godt være tilfelle i Norge også. 2190 kroner – inklusive mva. – skal Dell Norge ha for maskinen, ifølge Dells nettbutikk .

De fleste Chromebook-pc-ene i Norge koster gjerne fra 2500 kroner og oppover, selv om de aller billigste koster under 1500 kroner.

Chromebook-klon

HP er også underveis. Lekkasjer publisert av amerikanske PC World forteller om HP Stream Notebook 14z-z000, som angivelig vil få en pris på under 200 dollar.

«Microsofts Chromebook-killer er en Chromebook-klon», skriver PC World om den kommende billig-pc-en fra HP.

Den ble vist frem av en av Microsofts sjefer under en Windows-partnerkonferanse i Washington D.C. i sommer med budskapet om at Microsoft nå satser sterkt på billige pc-er og nettbrett. Maskinen er ikke i salg ennå, og spesifikasjonene er ikke offentliggjort, men har lekket ut via et tysk nettsted .

Ifølge amerikanske PC World har maskinen mange likhetspunkter med HPs Chromebook 14.

Lenovo er også på banen med nye Lenovo G40 til 250 dollar – se bildet øverst i artikkelen.

Moderate spesifikasjoner

Den nye klassen billig-pc-er ser ut til å ha spesifikasjoner omtrent på nivå med Chromebook-maskinene som de konkurrerer mot.

Skjermene har gjerne en oppløsning på typisk 1366 x 768 piksler, og de kjører gjerne de rimeligste prosessorene fra Intel og AMD.

Som standard kommer de med disk i størrelsesorden 320-500 gigabyte, men det kan også være vesentlig mindre lagringsplass. Ifølge de lekkede spesifikasjonene på HP Stream er det snakk om 32 eller 64 gigabytelagringsplass, som likevel er mye mer enn HPs sammenlignbare Chromebook, som har 16 GB lagringsplass. Men Chrome OS-maskinene er jo i mye større grad myntet på bruk mot nettet.

Internminnet er vanligvis på beskjedne to gigabyte – med mulighet til å oppgradere til fire gigabyte.

Batteritiden er ganske beskjeden, gjerne på rundt fire timer. Dette er pc-er myntet på folk som trenger en bærbar ute i felten bare for kortere tid om gangen, ikke som heldagsbeskjeftigelse.

Og maskinene er altså det som amerikanske PC World betegner som «dirt cheap Windows PCs» – oversettelse overflødig.

Windows vs. Chrome OS

Og så kommer den klassiske debatten: Hva er best? Denne gang Windows 8.1 med Bing mot Chrome OS.

Lavpris-pc-er som kjører Windows er tidligere blitt mye kritisert for å være trege, men med flash-basert lagringsplass kan for eksempel HP Stream vise seg å være raske nok for målgruppen. Flere av konkurrentene benytter imidlertid klassisk, spinnende disk.

Chrome-pc-ene er skreddersydd for beskjeden maskinvare. Operativsystemet er ikke stort mer enn Linux-kjernen, og ellers er programvaren begrenset til en nettleser (Google Chrome) og noen drivere. Chromebook-maskinene har en oppstartshastighet som Windows-maskiner vanskelig kan matche.

Chrome OS-tilhengere mener også at disse maskinene er sikrere enn Windows-maskiner, blant annet på grunn av sandkasse-teknologien der mange prosesser holdes atskilt fra hverandre.

I tillegg sørger Chromebook-maskiner for kontinuerlig og umerkelig å oppdatere seg selv i bakgrunnen, mens Windows-pc-er ofte må restartes etter en oppdatering.

Fordelene med Windows er blant annet at maskinene kan kjøres standard Windows-programvare, inkludert Office. Noen av de nye lavpris-pc-ene kommer for eksempel med ett års abonnement på Microsoft Office 365.