Microsoft marsjerer taktfast mot nettskyen

Microsoft marsjerer taktfast mot nettskyen

Atlanta (PC World Norge): Microsoft startet årets TechEd med å demonstrere Microsofts nyeste skritt på veien mot nettskyen. Vi fikk også en smakebit på neste versjon av Windows Phone.

Microsoft viste ikke de helt store nyhetene under åpningsforedraget her på TechEd i Atlanta. På mange måter er dette bare neste skritt på den veien Bob Muglia viste oss på TechEd i New Orleans i fjor.

Robert Wahbe, som er visepresident i Microsofts divisjon for server og forretningsverktøy, sier at virtualisering av servere fortsatt bare er i startfasen. Det ble vist til at salget av fysiske servere fortsatt øker og antall virtuelle servere i de private skyene, øker enda mer. Selv om bare 20 % av alle fysiske servere benyttes til å kjøre virtuelle maskiner, nærmer antallet virtuelle servere seg de fysiske. Microsoft forventer at det vil være flere virtuelle enn fysiske servere en gang i 2012. Det betyr at virtualiseringen har medført at IT-avdelingene har flere servere å administrere enn noensinne. Derfor jobbes det intenst med å forenkle denne jobben mest mulig. Virtualisering er bare det første skrittet på veien til et enda større paradigmeskifte når vi alle skal over i nettskyen.

Kostnadsbesparende skytjenester

Nettskyen er på mange måter noe skremmende og farlig for ansatte i verdens IT-avdelinger, men vi fikk litt mer inntrykk i at fokuset på kostnadsreduksjoner er flyttet mer over på hvilke nye muligheter som ligger i bedre utnyttelse av dagens budsjetter og personell. Microsoft viste et eksempel hvor noen studenter hadde benyttet regnekraften i skyen til å lage en billig ultralydmaskin i form av en bærbar PC med en håndholdt ultralydskanner. Den kan gi fattige land tilgang til et diagnoseverktøy som de ellers ikke ville hatt. Kravet er naturligvis at sykehuset har en stabil og rask nettforbindelse.

Microsoft viser frem Microsoft System Center 2012 med kodenavn Concero, som kommer til høsten. System Center lar deg administrere fysiske og virtuelle maskiner samt applikasjoner både i den private skyen i form av egne servere og den offentlige skyen i form av Windows Azure. Concero lar deg opprette nye virtuelle maskiner for både på Hyper-V, VMWare og Citrix XenServer. Du kan også publisere ferdigkonfigurerte Windows Server-diskbilder på nye fysiske servere. Du trenger ikke å besøke serverrommet for dette. Samtidig oppdateres Intune, som er Microsofts administrasjonsverktøy i nettskyen, jevnlig med nye funksjoner.

På klientsiden vil System Center støtte både iOS, Android og alle nyere varianter av Windows. Sikkerheten er ivaretatt ved muligheter for å fjernslette informasjon på bærbare enheter på avveier. Dødspillen som dette kalles, vil la enheten forespørre System Center om den får leve videre eller om den vil begå selvmord så snart den kommer på nett. Maskiner på avveie begår selvmord og beskytter dermed bedriftens sensitive informasjon mot å havne i gale hender. På forhånd ser den sitt snitt til å bedrive litt sikkerhetskopiering i ledige stunder.

Fra lek til blodig alvor

Xbox Kinect vil også få bruksområder utenfor hjemmet - f.eks. i helsevesenet. Gester er et nyttig brukergrensesnitt i en rekke sammenhenger. Microsoft har jobbet med NASA og en rekke universiteter som lar deg bruke Kinect som brukergrensesnitt for det de kaller World Wide Telescope. Her kan du faktisk navigere rundt i hele det kjente universet med håndbevegelser.

Office 365 vil gi brukere av alle typer enheter tilgang til en tilnærmet full utgave av Office i skyen. Her vil du også få hosted Exchange, hosted SharePoint og hosted Lync. Windows Server Small Business Essentials med kodenavn Aurora vil være den enkleste serverutgaven for de aller minste selskapene. For inntil 25 brukere, får du en lokal server med brukerdatabase (active directory), fildeling og sikkerhetskopi. Resten får du i skyen i form av Office 365. Det blir også mulig for andre leverandører å levere Aurora med sine egne skytjenester istedenfor Microsoft sine.

Ny Windows Phone til høsten

Windows Phone 7.5, kommer til høsten og har kodenavn “Mango”. Alle eksisterende Windows Phone 7-telefoner kan oppdateres til Mango. Mango fokuserer hovedsakelig på forbedrede funksjoner for næringslivet. Office 365 vil integreres tett i Windows Phone og den allerede svært gode e-post-klienten vil forbedres ytterligere med konversasjonsvisning på samme måte som i Outlook 2010 og Outlook Web App i Exchange 2010.

Mango vil få en Lync-klient slik at du kan koble telefonen til Lync-serveren og kommunisere med tekst, lyd og bilde mot alle de andre Lync-brukerne i organisasjonen din eller på Microsofts Lync-tjeneste i skyen. Lync ble lansert i fjor og er arvtakeren til Office Communication Server og er svært nærme å kunne erstatte telefonsentralen. Telefonen kan også lese og redigere dokumenter i SharePoint enten du har din egen eller bruker Microsofts SharePoint-tjeneste på Windows Azure.

Sikkerheten er forbedret gjennom støtte for mer komplekse passord og Microsofts IRM-dokumentbeskyttelse (Information Rights Management). Telefonene vil også få bedre støtte for trådløse nettverk.

Windows Azure-oppdateringer

Selve Windows Azure oppdateres stadig og det frigis stadig mer av de Windows-funksjonene vi er vant til å kunne bruke på våre egne servere. Siden Azure faktisk er Windows, har mange av disse funksjonene vært utilgjengelige på Azure av sikkerhets- og stabilitetsmessige grunner, men stadig flere funksjoner låses opp.

Kjente funksjoner, som eksternt skrivebord, kan brukes av administratoren, og MMC-applikasjoner som INETMGR kan dermed brukes direkte. Alle versjoner av Azure som har vært lansert er fortsatt tilgjengelig i form av versjonsstyring slik at den applikasjonen du laget for to år siden fortsatt kan kjøre uten endringer i dag.