Microsoft vil lide under pc-salget

Microsoft vil lide under pc-salget

Pc-omsetningen kan få et "annus horribilis" i 2009. Det vil også få store konsekvenser for programvareleverandørene.

Microsoft ble tatt på sengen. Det økonomiske klimaet på slutten av 2008 forverret seg mer enn de hadde forventet. Resultatet ble et vedtak om reduksjon av driftskostnadene med 1,5 milliarder dollar.

En av grunnene er at ordrereserven er redusert med ti prosent og lisensvolumet fra it-produsentene er gått ned med en prosent.

Totalt ble fortjenesten for andre kvartal 2009 redusert med 533 millioner dollar sammenlignet med tilsvarende kvartal året før. Konsekvensen er at Microsoft nekter å si noe om de økonomiske fremtidsutsiktene med unntak av sitt eget kostnadsnivå.

For optimistisk

Også analysefirmaene ble tatt på sengen. Analysefirmaet IDC spådde så sent som i november at det kommer til å skje en økning i det norske pc-salget. I 2008 ble det solgt 1,36 millioner pc-er på det norske markedet fastslo IDC. Ifølge Hewlett-Packard er IDCs forventning for året 1,561 millioner pc-er.

Mange i det norske pc-miljøet synes anslaget over pc-salget er altfor høyt i lys av den vanskelige økonomiske situasjonen. I tillegg er det stor usikkerhet rundt valg av operativsystem.

Det kommer til å bli et slagsmål mellom Windows XP, Vista, Windows 7, Linux og OS/X.

- Vi har sett at adopsjonen av Vista hos bedriftskunder ikke har vært så rask som vi skulle ønske, sier John Henrik Andersen, direktør for Windows og nettjenester i Microsoft Norge.

Det er vesentlig forbrukere og mindre virksomheter som har tatt i bruk Vista. En av grunnene er at norske programvareleverandører var raskt ute med å tilpasse seg.

For å unngå krangel om operativsystem er det mange som satser på tynne klienter.

En smell

I en rapport fra 14. januar konstaterer IDC at pc-markedet har gått på en smell. Det ble fire prosent nedgang på verdensmarkedet i siste kvartal 2008.

Uttalelser fra IDCs egne analytikere kan også tyde på at estimatet fra november som er utarbeidet før finanskrisen slo til, er for optimistisk. På verdensbasis anslås det nå en nedgang på 5,3 prosent.

- Veksten blir svak i år. Det er mer sannsynlig at det blir et fall i omsetningen på grunn av prispress, sier Anders Elbak, analysesjef IDC Nordic.

Med et totalsalg på 3,7 millioner pc-er på det norske markedet i løpet av de tre seneste år, skulle man tro at behovet ikke var så stort. Teoretisk har hver eneste pc-bruker en pc som er tre år eller nyere.

Windows XP er innarbeidet, Vista er forbedret, men gir mye småproblemer, Windows 7 blinker i det fjerne som en god oppgradering.

For mange er det ingen grunn til å gjøre noe før de må, kanskje en gang på høsten 2010.

Dertil vil de nye lette nett-pc-ene påvirke. Kanskje blir det mange slike, men de reduserer omsetningen med sin pris på rundt 5000 kroner.

- Vi har allerede startet testingen av denne typen pc-er, for å se om de kan erstatte tradisjonelle bærbare pc-er, sier Hans-Petter Aanby, it-direktør i Norwegian.

Utskiftningstakten av pc-er har de seneste årene gått ned til tre år fra rundt fem. Les videre på neste side!

Komponenter