Microsoft vil ta over driften din

Microsoft vil ta over driften din

Tilbyr norske bedrifter å kvitte seg med servere og it-folk.

- Vi fokuserer nå på skyen med all kraft, og vedder selskapet på at dette blir stort, sa Microsoft-direktør Steve Ballmer nylig i en tale på University of Washington.

Et aspekt ved dette er plattformen Azure. Et annet er Online Services. Sistnevnte lar bedrifter leie programvare som en abonnementstjeneste, en slags "software as a service".

- Vi er nå en driftsleverandør som kan levere en komplett pakke, forteller direktør for tjenester i skyen Anette Holtedahl i Microsoft Norge.

Uten it-avdeling

I skrivende stund er det Exchange, Sharepoint, Live Meeting og Office Communications Server som leveres som tjenester. Målet er at så og si alt snart kan leveres på denne måten. Microsofts slagord er "software plus services", så kunder kan selv velge hva de vil legge i skyen og hva de vil ha lokalt.

Velger du for eksempel Exchange som skytjeneste, gir du også Microsoft jobben med å drifte eposten din. Den lagres da i Microsofts server i Dublin. Tanken er at det eneste bedriften trenger er maskiner med nett-tilgang. Resten fikser Microsoft.

- I Norge er det mange smb-bedrifter hvor en egen it-avdeling kanskje ikke er aktuelt, påpeker direktør for teknologiutvikling Petter Merok, som mener Online Services er et godt alternativ.

Stor pågang

Gjennom sine partnere har Microsoft nå rundt 150 kunder i Norge. Holtedahl kaller disse "pilotkunder" først, men trekker dette tilbake. Mange av kundene skal allerede bruke Online Services i stor skala. Tilbudet har vært på det norske markedet siden april i fjor. Altså nesten ett år.

- 150 kunder virker i så måte ikke astronomisk?

- Men dette er noe helt nytt, da. Det er mye i min bok, smiler Holtedahl.

Selv er hun overrasket over hvor stor pågang det har vært. Hun skal få telefoner daglig fra bedrifter som er villige til å la Microsoft leie bort og drifte systemer for dem.

Men hva skjer med it-avdelingene om Microsoft kan stille med både servere og programvare? Les videre på neste side!

Komponenter