Mikroprojektor for mobiltelefoner

Mikroprojektor for mobiltelefoner

VIDEO: 3M har bygget en projektor som kan gi et 40 tommers bilde fra mobiltelefonen. Se video her.

Det er ikke første gangen vi hører om miniprojektorer som er så små at de kan integreres i mobiltelefoner. I løpet av 2007 var det flere selskaper som hadde samme idé, deriblant Microvision.

På årets CES-messe i Las Vegas var turen kommet til 3M. Selskapet benyttet her anledningen til å vise frem en fungerende prototyp på en projektormodul som kun er én centimeter tykk, fire centimeter høy og tre centimeter bred. Objektivet måler kun én centimeter i diameter. Altså er den liten nok til å integreres i en bærbar pc, pda, digitalkamera eller mobiltelefoner.

Projektoren er basert på LCOS-teknologi (liquid crystal on silicon) som på samme måte som en DLP-projektor bruker en reflekterende brikke for å vise bildet. Der DLP-brikken er bygget opp av mikrospeil som vipper raskt frem og tilbake, er speilflaten i en LCoS-brikke laget av flytende krystaller som i en LCD-brikke.

Projektoren inneholder en lysdiode som fint skal kunne projisere et 40-tommers bilde med VGA-oppløsning (640 x 480 piksler).

Ifølge IDGs nyhetstjeneste som er til stede på messegulvet skal projektoren gi et meget meget bra på inntil en halv meters avstand, og det selv i et godt opplyst rom. Bildet blir imidlertid raskt dårlig om avstanden økes ytterligere.

3M skal ha innledet samarbeidsavtaler med flere selskaper som ønsker å integrere projektorteknologien i sine kommende produkter. Produktsjef i 3M, Todd Rutherford, sier til IDGs nyhetstjeneste at vi trolig vil se de første produktene tidlig i 2008.

Du finner mer informasjon om projektormodulen her.