Miljøvennlig Mac mini

Miljøvennlig Mac mini

Ny Mac mini bruker mindre enn 10W på tomgang og har fått HDMI.

Apple har fornyet sin Mac mini, som har fått raskere prosessor, dobbelt så rask grafikk, HDMI-tilkobling og mulighet for mer minne.

Samtidig er Apples minste stasjonære pc blitt enda lavere enn før. Høyden er redusert fra 5,08 til 3,55 cm.

Derimot tar den litt mer bordplass. Den har en kvadratisk fasong som før, men nå med bredde og dybde på 19,55 cm, en økning på vel tre centimeter fra forrige modell.

LES OGSÅ:

Mac mini – for stua eller kontoret?

Nye Mac mini er produsert med den samme «unibody»-teknologien som Apple har tatt i bruk på sine bærbare modeller. Det vil si at kabinettet er frest ut av én aluminiumsblokk.

Vi tipper den nye formfaktoren vil gjøre Mac mini enda mer attraktiv enn før som stue-pc. Det at den nå også har fått etterlengtet HDMI-støtte, vil trolig styrke Mac minis posisjon i denne delen av pc-markedet.

Billigmodell forsvinner

Tidligere hadde Apple to Mac mini-modeller, én med en liten disk på 160 gigabyte og en pris på 4790 kroner og en modell med 320 gigabyte disk til 6490 kroner. Den nye Mac mini fås nå med minste disk på 320 gigabyte og en startpris på 6590 kroner.

LES OGSÅ:

TEST: MacBook - Billig og bedre

Inngangsbilletten til Mac-verdenen er altså blitt noe dyrere. Det man får for pengene, er en maskin med 2,4 GHz Intel Core 2 Duo-prosessor, 320 gigabyte disk og to gigabyte internhukommelse. Maskinen har integrert grafikk basert på Nvidia GeForce 320M, som ifølge Apple gir dobbelt så høy grafikkytelse som forgjengeren.

Som på flere av de nyeste bærbare Mac-ene har nye Mac mini fått en innebygd kortplass for sd/sdhc-kort, som er den minnekorttypen som er mest brukt i digitalkameraer og i nye AVCHD-baserte videokameraer. Siden Mac mini, som øvrige Mac-er, kommer med iLife-programvaren som standard, vil Mac mini være ypperlig for dem som vil bruke den til å håndtere sine bilder og videoopptak via programmene iPhoto og iMovie.

Opptil 8 GB minne

Den nye Mac mini byr på to hyggelige nyheter når det gjelder internhukommelsen. For det første har brukeren nå fått lett tilgang til å skifte ut og sette inn nye minnebrikker på undersiden av kabinettet. Tidligere har Mac mini vært et lukket system der man i utgangspunktet fikk nøye seg med den minnekapasiteten som maskinen var bestilt med. Ønsket man likevel å utvide minnet, måtte maskinen sendes på verksted. Nå kan man gjøre jobben selv. For det andre er maks minnekapasitet utvidet fra fire til åtte gigabyte.

Hvis man ønsker en litt kraftigere Mac mini enn standardutgaven, kan man bestille den med 2,66 GHz-prosessor i stedet for den vanlige 2,4 GHz-utgaven. Dessuten kan man få den med 500 GB disk i stedet for standard diskstørrelse på 320 GB.

Mac mini har en busshastighet på 1066 MHz og benytter 1066 MHz DDR3 SDRAM-minnebrikker av SO-DIMM-typen. Det er to SO-DIMM-kortplasser i maskinen.

Mini-DVI ut

Vi merker oss at nye Mac mini ikke lenger har noen mini-DVI-port. Forgjengeren hadde en slik utgang samt en Mini DisplayPort. Sistnevnte er beholdt, men i stedet har maskinen altså – endelig – fått HDMI-port, som jo er standard på dagens tv-er og som også finnes på stadig flere lcd-skjermer.

Og mens man med forgjengeren fikk med på kjøpet en mini-DVI-til-DVI-adapter, følger det nå i stedet med en HDMI-til-DVI-adapter.

Hvis du vil koble maskinen til en skjerm med vanlig VGA-kontakt, må du kjøpe overgangsadapter separat.

I tillegg til HDMI- og Mini DisplayPort-kontaktene har nye Mac mini på baksiden fire usb-porter, separat minijack-inngang og -utgang for lyd, Ethernet-kontakt, en FireWire 800-kontakt og sd/sdhc-kortplass, samt kontakt for strømkabel. Selve strømforsyningsenheten er innebygd i enheten – tidligere måtte man koble til en ganske stor ekstern strømforsyning.

I fronten har man som før tilgang til dvd-brenner, eller SuperDrive, som det heter hos Apple.

Lavt strømforbruk

Maksimalt strømforbruk er 85 W, mot 110 W på forrige generasjon Mac mini. Når maskinen går på «tomgang» etter at den ikke er blitt brukt på en stund, går strømforbruket ned til 10 W. Dette er 25 prosent mindre strømforbruk enn på forrige modell. Apple hevder at dette er den mest strømgjerrige stasjonære pc-en på markedet, med referanse til databasen EPA Energy Star 5.0 fra juni i år.

Macworld.no venter å få inn den nye Mac mini til test om kort tid.

Les om: