Mini-bærbare bremser nedgangen

Mini-bærbare bremser nedgangen

Som forventet var det nedgang i pc-salget i andre kvartal. Men bare med 2,5 prosent.

IDC melder om en forventet nedgang i pc-salget i andre kvartal. Nedgang for EMEA totalt var på 9,8 prosent, men det er Sentral og Øst-Europa som trekker mest ned. Nedgangen var her på nesten 40 prosent, mens det i Vest-Europa bare var en nedgang på 2,5 prosent.

Det er den økte etterspørselen etter minibærbare pc-er blant konsumentene som har bidratt til å holde etterpørselen oppe i vest. Dermed har effekten av finanskrisen blitt mindre hvis man kun ser på antallet solgte pc-er.

Som vanlig er det kraftig nedgang i salget av arbeidsstasjoner, mens det bærbare markedet i Vest-Europa har vokst. Bedriftssalget har vært negativt påvirket av finanskrisen, mens konsumentene har holdt trykket i markedet oppe. Her har salget av bærbare pc-er økt med 32,9 prosent i andre kvartal. Men konsumentene bruker mindre penger på pc-er, og etterspørselen har økt etter rimelige og enkle pc-er og billige minibærbare.

Acer mest fram

At etterspørselen har økt i dette segmentet er også påvirket av at produsentene har lansert mange bærbare mini-modeller. Her er dominerer Acer og Asus markedet, mens Samsung har nå blitt tredje størst på mini-bærbare og dermed viser seg fram som en seriøs utfordrer i pc-markedet i EMEA.

HP er fortsatt eneren i EMEA og øker sin markedsandel til tross for en liten nedgang i antall solgte enheter. Acer fosser framover og har størst vekst og framgang både når det gjelder antall solgte og andel av markedet. Dell går mest tilbake med Toshiba og Asus hakk i hæl.

Mobilt bredbånd påvirker

Smått og bærbart skal det altså være om produsentene skal ha suksess. Dette er også påvirket av utbredelsen av mobilt bredbånd. I løpet av sommeren vil vi passere 150 millioner HSPA-tilkoblinger og i EMEA finnes en tredjedel av alle tilkoblingene. Og i løpet av september tror GSM Association at 60 millioner vil være tilkoblet i EMEA.

Med mer enn 300 nettverk i 127 land og nesten 1500 produkter tilpasset HSDP, er mobilt bredbånd over 3G-nettverket den raskest adopterte mobile teknologien gjennom alle tider.