Mini DisplayPort til besvær

Mini DisplayPort til besvær

Nye Mini DisplayPort byr på kabel- og adapter-utfordringer for Mac-brukere. Her er noen tips.

For en stund siden skrev vi om en tredjeparts-løsning for HDMI-anslutning for nyere MacBooks. Vi har testet adapteren og ser her på hvilke skjerm-, tv- og projektor-løsninger som finnes.

Apples nyeste serie med bærbare MacBook-er har fått en ny standard-kontakt for video ut-signalet, kalt DisplayPort.

Den konkrete modellen som Apple valgte, var av den plassbesparende typen, såkalt Mini DisplayPort, forkortet MDP. Standarden er åpen og lisensfri, men også såpass ny at det ikke finnes særlig mange overganger til eldre maskinvare.

LES OGSÅ: MacBook fornuftigst i påskefjellet

Det begynner å dukke opp en del skjermer med DisplayPort-inn, og kanskje også det vil komme projektorer med DisplayPort i fremtiden. I mellomtiden må man belage seg på en form for adapter dersom man har eldre maskinvare.

Tre typer adaptere

Apple leverer selv tre typer adaptere for MDP: MDP til analog VGA, MDP til digital DVI, og MDP til DualLink DVI. For de fleste vil overgangen til DVI være det mest aktuelle, som for eksempel mot en projektor eller monitor.

Men hva om du kunne tenke deg å koble Mac-en mot en flatskjerm-tv? Disse har sjelden DVI-inngang, men derimot gjerne RGB komponent-inngang eller nyere HDMI. HDMI har blitt en standard i en rekke sammenhenger, blant annet fordi HDMI støtter HDCP, kryptering av beskyttet innhold som skal hindre kopiering av signalet.

Film og tv-serier på norske iTunes?

For en stund siden ble det en del oppstuss fordi det viste seg at beskyttet innhold ikke kunne spilles av på for eksempel monitorer som var koblet til en MDP-port via en VGA-adapter (se for eksempel denne artikkelen i ArsTechnica).

Med andre ord har Apple tatt i bruk kopieringsbeskyttelsen HDCP på Mini DisplayPort. Og innholdet som skal beskyttes, er for eksempel filmer og tv-serier som er kjøpt over iTunes. Ikke noe problem i Norge så langt, siden det ikke er noe innhold av denne typen tilgjengelig på norske iTunes Store, men det kommer nok. HD-filmer kom nettopp for leie og salg i iTunes Store i Tyskland, så da er det håp for Norge også.

Amerikansk iTunes

Men enkelte luringer har nok benyttet en og annen anledning som har bydd seg på det store internettet for å registrere en amerikanske iTunes-konto eller kjøpe amerikanske iTunes gavekort, som kan byttes inn mot innhold. Som tv-serier og filmer, altså. Og det er nå vi kommer til sakens kjerne: Hvordan spille av dette innholdet på en ekstern bildeenhet uten å møte på problemer?

Kun én ledning med HDMI?

Svaret er umiddelbart å gå for en digital link. Og egne tester viser at dette fungerer helt problemfritt med Apples egen MDP-til-DVI-adapter. Har du en tv med HDMI inn, kan du helt kurant få tak i kabler med HDMI i den ene enden og DVI i den andre.

Men lyden kommer ikke gjennom på denne kabelen. Denne kan du selvfølgelig rute over til forsterkeren via en lyd ut-kabel, fortrinnsvis en digital S/PDIF over optisk ledning. Men HDMI har muligheten til å ta både digital bilde og lyd - kan en alternativ løsning spare oss for å måtte operere med to ledninger?

LES OGSÅ: HDMI-adapter for DisplayPort

I februar skrev vi om en tredjeparts-adapter for MDP-til-HDMI fra MonoPrice . Nå har vi testet dingsen, dessverre med skuffende resultat. Og strengt tatt er dette egentlig ikke MonoPrice's skyld. For selv om deres adapter støtter både lyd og bilde, så viser det seg nå at Apple selv faktisk ikke har valgt å implementere lyd ut over MDP i denne omgangen.

Med andre var innkjøpet forgjeves. Og med sitt musegrå plast-utseende var ikke adapteren spesielt lekker å se på heller. Heldigvis er den ikke spesielt kostbar - cirka 95 kroner pluss frakt.

Unødvendig

Det beste argumentet vi kan tenke på for faktisk å kjøpe en slik adapter er kanskje hvis man har begrenset med innganger til tv-en og dermed er nødt til å veksle HDMI-ledninger fra for eksempel Bluray-spilleren. Om man ser positivt på det, kan man faktisk likevel spare en ledning på denne måten. Forøvrig anbefales det å styre unna og heller bruke Apples MDP-til-DVI adapter . Pris: 249 kroner eksklusive frakt (men inklusive den såkalte «Apple-skatten»).

Les om:

Komponenter