Mini-pc med ARM fra Apple?

Mini-pc med ARM fra Apple?

Det ryktes at Apple jobber med en minibærbar utstyrt med ARMs nye, billige og energieffektive prosessor.

Etter at Asus skapte et helt nytt markedssegment med sin først Eee PC, har konkurrentene gjort sitt beste for å holde følge, i alle fall de fleste av dem. Et selskap som enn så lenge har holdt seg unna mini-pc-markedet er Apple, men det kan for endre seg, i alle fall om ryktene holder vann.

Mini-pc-ene er kjekke, små og billige pc-er, som kan gjøre nesten alt en vanlig bærbar kan. Til nå har du kunnet velge mellom Linux eller Windows på de små bærbare pc-ene. For Mac-folket har det nærmeste alternativet til en minibærbar vært en Macbook Air, som vel å merke er en mye kraftigere pc, men som samtidig koster omtrent fire ganger så mye som en gjennomsnittlig minibærbar.

Nå ser det ut til at både analytikere og Apple-kundene er lei av å vente. Etterspørselen etter en billig minibærbar med Mac OS øker for omtrent hver dag som går. Steve Jobs har på sin side uttalt at selskapet ikke har noen planer om en minibærbar med det første, men at man heller vil vente å se hvordan segmentet utvikler seg.

Amerikanske Computerworld tror ikke at Apple vil vente lenge før de kommer på markedet med sitt alternativ. De spår i samme slengen at en minibærbar fra Apple vil være mer en storebror til Iphone, enn en lillebror til Macbook-modellene. Computerworld har nemlig tatt en titt på fremtidsplanene for ARM-prosessorene, og mye tyder på at Apple har store planer for den lille prosessoren, som i fremtiden ser ut til å bli en verdig konkurrent til Intels Atom-prosessorer. Varianter av ARM-prosessoren sitter allerede i Iphone og Ipod Touch.

ARM-prosessoren er i stand til å gjøre nesten alt Intels Atom er kapabel til, og gir allerede i dag greit med krefter til Apples Iphone og Ipod Touch, og det med sine beskjedne 500 MHz og atskillig lavere pris enn Intels Atom. I tillegg har Apple, etter sitt oppkjøp av PA Semi, god mulighet til å selv ha en viss kontroll over den videre utvikling av ARM-prosessorene, fremfor å satse på Intels dyrere Atom-prosessorer.

Selv om ARM-prosessorene er i stand til å gjøre jobben omtrent like godt som Intel Atom, er det ikke der den største styrken ligger. Den største fordelen med ARM skal være det ekstremt lave strømforbruket. ARMs Cortex A8-prosessor på 800MHz bruker ifølge spesifikasjonene 1/18 så mye strøm som en Atom på samme klokkefrekvens ved normal bruk, og under en prosent når den hviler. Det er altså potensiale for flere ganger så god batterilevetid.

Les hele saken hos amerikanske Computerworld.

Les om:

Komponenter