Monitor-produsentene sliter

Monitor-produsentene sliter

Nedgang i salget kan endre skjermprisene.

Skjermsalget i Vest-Europa er blitt redusert med 17 prosent i løpet av det siste året, viser statistikk fra det britiske analysebyrået Meko Ltd.

I landene som er preget av økonomisk krise, har nedgangen i skjermsalget vært katastrofal, ifølge Meko. I Portugal gikk skjermsalget ned med hele 54 prosent i løpet av det siste året til og med første kvartal i år.

Også det største skjermmarkedet, Tyskland, hadde nedgang – på 13 prosent.

Nedgangen forsterkes

Nedgangen i skjermsalget skyldes redusert etterspørsel og vil trolig forsterkes når vi nå går inn i sommersesongen, når salget tradisjonelt pleier å være noe begrenset, heter det i pressemeldingen fra Meko.

Analysefirmaet spår at den reduserte skjermetterspørselen i forbrukermarkedet trolig vil påvirke prisstrategien til skjermprodusentene i nær fremtid.

Analysebyråene opererer gjerne med tall fra den samlede EMEA-regionen i slike statistikker. Dette er betegnelsen på Europa, Midt-Østen og Afrika. I den såkalte MEA-delen, altså Midt-Østen og Afrika, har Meko registrert en vekst på 10 prosent i løpet av det siste året. Men effekten av de politiske urolighetene i Midt-Østen har nå begynt å slå ut på skjermsalget i Midt-Østen, blant annet i Egypt.

Derimot er det fortsatt god vekst i salget i Russland, hvor veksten nå har vart gjennom de fire siste kvartalene, heter det.

Samsung på topp

Det er Samsung som fortsatt er markedsleder på skjermmarkedet i EMEA-landene, men markedsandelen falt med fem prosent det siste året og ligger nå på 20 prosent.

HP har økt salget av skjermer i denne delen av verden og sitter nå med en markedsandel på 13 prosent, ifølge Meko.

Skjermene varer lenger

I tillegg til de økonomiske problemene i en del europeiske land er det et problem for bransjen at dagens skjermer er blitt mer pålitelige, noe som gjør at brukerne beholder dem lenger enn før, ifølge analysebyrået.

– For å overbevise brukerne om at det lønner seg å oppgradere, må produsentene levere skjermer med bedre bildekvalitet, lavere strømforbruk og andre fordeler, sier analytiker Azhar Mohd-Hashim hos Meko Ltd.

Les om: