Moores- og Gores-lov i fokus på prosessorkonferanse

Moores- og Gores-lov i fokus på prosessorkonferanse

Prosessorprodusentene mener at de er i stand til å møte kravene om raskere prosessorer med lavere strømforbruk.

Selskapene mener at forskningen rundt nye materialer for bruk i prosessorer kan føre til lavere strømforbruk ved å kun fore prosessorkjernene med strøm når det er behov for det.

LES OGSÅ: AMD slår Stoltenberg

I årevis har brikkeprodusentene konsentrert seg om å lage raskere prosessorer, og dermed fulgt opp Moores-lov, som sier at antallet transistorer i en prosessor vil doble seg hver 24. måned. Eller som mange tolker det, at prosessorytelsen vil dobles hver 24. måned.

Nå har prosessorprodusentene også begynt å tenke på strømforbruket i prosessorene de lager, både for å øke batterilevetiden på bærbare pc-er og for å senke strømregningen for store serverparker.

Ikke bare koster det mer i rene strømutgifter med resurssløsende prosessorer, det gir også mer forurensing, ettersom store deler av verdens strømproduksjon kommer fra kull, gass eller oljedrevne kraftverk.

Gore like viktig som Moore

Presset for å senke strømforbruket i elektronikk kalles av mange for Gores-lov, oppkalt etter den tidligere amerikanske visepresidenten, og kjent miljøforkjemper, Al Gore.

Intel har utviklet et materiale kalt high-k metal gate, som skal erstatte silikondioksid i prosessorer. Det nye materialet vil ifølge Intel øke ytelsen på prosessorer, samtidig som det forhindrer strømlekkasje, et kjent problem med nåværende prosessorer.

High-k vil bli brukt i Intels kommende 45nm-prosessorer, kalt Penryn, og forventes å kutte strømforbruket med opp til 30 prosent. Ytelsen skal i samme slengen øke med rundt 20 prosent. Strømlekkasje skal ifølge Intel reduseres fem ganger, sammenlignet med 65nm-prosessorer.

- Moores-lov lever videre med Penryn-arkitekturen, sier Stephen Fischer, sjefsingeniør hos Intel.

Bedre kontroll over regningene

Penryn vil også gi bedre oversikt og kontroll over strømforbruket, ifølge Fischer. Blant annet ved at operativsystemet kan kutte strøm til kjerner som ikke er i bruk, eller redusere unødig strøm til kjerner som ikke opererer på full hastighet.

- Intel jobber også med tera-computing, prosessorer som kan ha så mye som 80 kjerner. Det gir mulighet til større fleksibilitet når det gjelder parallellprosessering, eller til å kjøre flere oppgaver på samme gang, sier Jim Held, sjef for tera-computing hos Intel.

Tera-computing er fortsatt en del år fra å realiseres, og er avhengig av at programvare og internminnet klarer å holde følge, sier Held. En annen forsker fra Intel brukte konferansen til å forklare hierarkisk minnestruktur, hvor en brikke kan videresende operasjoner til maskinens internminne, avhengig av viktigheten i forhold til annen data som skal beregnes.

LES OGSÅ: 80-kjerners prosessor

AMD på sin side jobber mye med bærbarteknologi om dagen. Deres kommende Griffin-prosessor, som er en del av Puma-plattformen, er ventet i løpet av sommeren 2008. Griffin er laget slik at maskinen kutter strømmen til prosessoren når den ikke er aktiv. Tanken er å kutte strømforbruket ved å ikke pumpe strøm inn i prosessoren når den uansett ikke gjør noe nyttig.

- Ønsket er å oppnå en så effektiv prosessor som mulig, samtidig som du skal slippe å sløse strøm du strengt tatt ikke bruker, sier Maurice Steadman fra AMD.

Kombinasjonsbrikkene kommer

Selskapet jobber også med en brikke kalt Fusion, som er ventet i løpet av 2009. Navnet viser til kombinasjonen av prosessor og grafikkbrikke i samme enhet.

Dette er teknologi som er innovativ, men som samtidig kan bety slutten på pc-markedet som vi kjenner det, mener analytikeren Max Baron fra In-stat.

- Dette er spennende og veldig avanserte ideer, som fortsatt er flere år fra å virkeliggjøres, sier Baron videre.

- Det vi ser er en ny teknologi på et tidlig stadium, og når ting er nytt er det også dyrt. Når det kommer noe nytt og banebrytende som dette får du en rekke nye bruksområder og nye fordeler, men det vil merkes på prisen, avslutter Baron.

LES OGSÅ: IBM stabler prosessorer

Les om: