Mozilla Weave - Et must for alle seriøse Firefox-brukere

Mozilla Weave - Et must for alle seriøse Firefox-brukere

Har du lett for å bli hektet på god programvare, bør du sky unna denne omtalen. Produktet vi har sett på er nemlig svært vanedannende.

For tre år siden kunne utviklerne hos Mozilla fortelle litt om sine fremtidsvisjoner på nettstedet Mozilla Labs. Selv om Mozilla Labs hovedsakelig er en lekeplass for organisasjonens egne utviklere, har en rekke av produktene som har blitt beskrevet på dette nettstedet, senere funnet veien til sluttbrukere på ulike måter. Noen gjennom egne dedikerte produkter, mens enkelte som funksjoner i Thunderbird og Firefox.

Et produkt som fanget manges oppmerksomhet da selskapet fortalte om sine fremtidsvisjoner i 2007, var Mozilla Weave. Weave skulle være et produkt som ville holde Firefox-innstillinger og bokmerker synkronisert uansett på hvilken enhet, og uansett lokasjon. Det hele skulle skje på en diskré måte som ikke skulle være «i veien for brukeren» (mer om dette litt senere).

Etter å ha vært under utvikling i mer enn to år, ble Weave endelig tilgjengelig for alle i begynnelsen av februar. Produktlanseringen har gått mange hus forbi. Kanskje henger det sammen med at produktet ikke lenger er så spennende som det en gang var.

For etter at ideen bak Weave ble kjent, har tredjepartsmoduler som Xmarks og BookmarkSync fått flere og flere av den samme funksjonaliteten som Weave har. Konkurrenten Opera har hatt en tilsvarende tjeneste kalt Opera Link lenge, og nylig ble Googles Chrome 4.0 lansert med en innebygd bokmerkesynkroniseringsfunksjon.

Mer enn bare bokmerker

En veldig vanlig misforståelse blant enkelte er at Weave er en dedikert bokmerkesynkroniseringstjeneste. Det er den ikke. Foruten å synkronisere bokmerker kan Weave også synkronisere innstillinger, lagrede passord, netthistorikk og faner. I tillegg til dette kan det nevnes at plattformene Linux/Mac/Windows og enkelte operativsystem for smartmobiler er også støttet.

Det interessante er at produktet retter seg både mot både bedrifter og brukere i konsumentmarkedet.

Weave Server er en egen tjenerapplikasjon som kan settes opp for bedrifter. Hensikten med en slik tjeneste er for å kunne synkronisere samtlige av bedriftens brukere. Vi vil tro at denne tjenesten kommer godt med på skoler og veldig store bedrifter og organisasjoner som ønsker at ett sett med bokmerker skal være tilgjengelig for veldig mange.

Stille synkronisering

Foreløpig er Weave lansert som en tilleggsmodul til Firefox, men tjenesten vil etter alt å dømme bli en del av Firefox i fremtiden. Ettersom Weave er en tilleggsmodul til Firefox, trenger installasjonsprosedyren ingen nærmere introduksjon.

For å komme i gang med Weave må man opprette en brukerkonto hos Mozilla Weave. Brukere som har tilgang til en egen Weave-tjener kan logge seg på denne med et brukernavn og passord som de fått utdelt av en it-ansvarlig. Sikkert kjekt for bedrifter som ikke ønsker at brukerne skal lagre kontoinformasjon hos en tredjepart.

Etter at en brukerkonto er opprettet, gjenstår det bare å velge hvordan man ønsker å synkronisere. Det vil si at man må fortelle Weave hvordan data skal reise. Se seget skjermbilde for nærmere detaljer.

Det flotte med Weave er at selve datasynkroniseringen skjer i bakgrunnen. Det vil si at du ikke trenger å huske å synkronisere når du bruker Firefox. Alt foregår automatisk. Et statusikon nederst til høyre i statusfeltet gir likevel et inntrykk om hvordan det står til med synkroniseringen.

Konklusjon

Mozilla Weave er et «must» for alle seriøse Firefox-brukere. Ikke bare synkroniserer produktet bokmerker, men også historie, passord, tilpasninger og faner blir synkronisert. Det betyr hver gang du bytter enhet eller lokasjon, slipper du til der du slapp sist.

Har du først installert og kommet i gang med Weave, skal det godt gjøres å ikke bli hektet. Anbefales.

Mozilla Weave 1.0.1

Pris: Gratis

Internett: http://snurl.com/ue0cl