MSI-hovedkort for AMD Phenom

MSI-hovedkort for AMD Phenom

MSIs klargjør seg for AMDs kommende Phenom-lansering med hovedkortet K9A2 Premium.

MSIs nye K9A2 Premium er et hovedkort basert AMDs eget 790FX-brikkesett, som er optimalisert i henhold til de kommende Phenom-prosessorene med to, tre og fire kjerner. MSI og flere andre produsenter har allerede presentert eksisterende modeller som kompatible med de kommende prosessorene, men med det nye brikkesettet er det også støtte for HyperTransport 3.0, hvilket i teorien skal kunne gi noe bedre ytelse enn for hovedkortene med HyperTransport 2.0-støtte. Hovedkortet støtter også Athlon 64-, Athlon 64 X2- og Sempron-prosessorer med AM2-sokkel.


MSI K9A2 Platinum er basert på AMDs 790FX-brikkesett.

Opptil fire grafikkort

Hovedkortet gir mulighet til å bruke opptil fire grafikkort, og det er mulighet for å kjøre fire ATI Radeon-grafikkort i Crossfire-konfigurasjon. Med andre ord, hele fire grafikkort kan samarbeide om 3d-prosesseringen som gir bilde på en enkelt skjerm. Det er også mulig med en standard løsning med to kort i samarbeid, eller tre kort. Det kommer ikke fram av pressemeldingen, men vi vil tro de ekstra PCI Express-kortplassene for grafikkort også kan benyttes til tilleggskort for PCI Express 1x, 2x, 4x og 8x. Det er også to vanlige PCI-kortplasser og en PCI Express 1x-kortplass. Brikkesettet gir støtte for PCI Express 2.0 i likhet med Intels nye X38-brikkesett.

Hovedkortet støtter opptil 8 gigabyte minne via fire minneslotter. Mens Intel fokuserer på overgang til DDR3 fortsetter AMD å satse på DDR2. Siden AMD har minnekontrolleren integrert i prosessoren må prosessorarkitekturen også endres for at DDR3 skal være støttet. Foreløpig gir nok ikke DDR3 noe spesielt med ekstra ytelse, men er betydelig dyrere enn DDR2. AMD har tradisjonelt hatt noe raskere minnetilgang enn Intels løsninger med at minnekontrolleren ligger i selve prosessoren. MSI oppgir offisiell minnehastighet på opptil 1 066 MHz. Dette er riktignok raskere enn hva DDR2 offisielt er spesifisert for, men en rekke aktører har i dag minnemoduler for denne hastigheten – eller ennå høyere.

LES OGSÅ: Quad-core på billigsalg

Gode tilkoblingsmuligheter

Gjennom brikkesettet har hovedkortet seks Serial ATA-tilkoblinger internt, samt støtte for RAID 0, 1, 0+1 og 5. Videre er det to eSATA-tilkoblinger med RAID-støtte (0 og 1), samt mulighet for tilkobling av SAS-harddisker (Serial Attached SCSI). For eldre enheter er det støtte for to Parallel ATA-enheter.

For ekstern ekspansjon har man også opptil ti usb-porter og to Firewire-porter. Integrert finner man også 10/100/1000 Mbps Ethernet-kontroller og 7.1-kanals lydkontroller.

Mer informasjon: www.msi.eu/no

Les om: