Mye nytt i vente fra Apple mandag

Mye nytt i vente fra Apple mandag

iPhone, OS 4, nettbasert iTunes og gratis MobileMe. Vi oppsummerer de heteste ryktene.

Årets Apple-utviklermesse World Wide Developers Conference (WWDC) starter førstkommende mandag.

Det meste tyder på at Steve Jobs vil lansere en ny iPhone i åpningstalen klokken 19 norsk tid, men hva annet kan vi vente oss?

Her er noen av de heteste ryktene dagene foran den store dagen.

iPhone OS 4

I begynnelsen av april annonserte Apple den fjerde versjonen av iPhone-operativsystemet. Oppdateringen består av over 100 nye funksjoner, med multitasking som kanskje den aller viktigste. Takket være sistnevnte vil det for eksempel bli mulig å bruke Spotify-applikasjonen samtidig som man surfer på nettet og sjekker e-post.

Lanseringen av OS 4.0 vil mest sannsynlig skje rundt samme tid som den nye iPhone-modellen slippes i USA. Det heteste tipset blant Apple-spekulanter er 25. juni. Men det kan også skje allerede nå på mandag. Uansett hva som skjer forventer vi i hvert fall en sniktitt på den kommende storoppdateringen – kanskje iPhone-widgets og videochatt?

Fjerdegenerasjons iPhone

I tillegg til nytt operativsystem, er det også ventet en ny iPhone-modell. Den siste tidens avsløringer og rykter etterlater svært liten tvil, og skal vi tro de mange lekkasjene, kommer iPhone til å få ny design. Den runde baksiden kommer til å bli erstattet med en flatere variant. Fargene kommer fortsatt til å være svart og hvit, men nå blir det både bak og foran. Dagens modeller har alle svart frontdeksel.

Det sies også at iPhone kommer til å kreve mikro-simkort, den mindre simkort-typen som iPad 3G bruker. De norske mobiloperatørene er i ferd med å få dette på plass, men det skal også fungere å klippe til et gammelt simkort.

Ellers forventes det større og bedre skjerm (med en oppløsning på 960x640 piksler?), A4-prosessor på 1 gigahertz, minnekapasitet på opptil 64 gigabyte og større batteri med bedre batterilevetid. Kameraet ryktes også få en solid oppgradering, opp fra 3 til 5 megapiksler samt blits. Et kamera på forsiden som gjør det mulig å videochatte er også ventet. Navnet på den nye modellen er ennå ikke avslørt, men iPhone HD er foreløpig den heteste poteten.

Ny Apple TV og Mac mini?

Kort tid etter at Google annonserte sitt Google TV-prosjekt, rapporterte Engadget at Apple var i ferd med å relansere Apple TV. Til og med Apple har beskrevet mediespilleren som et hobbyprosjekt, og produktet har aldri vært noen kommersiell suksess. Flere eksperter mener imidlertid at tiden nå kan være moden for en ordentlig satsing.

Nye Apple TV sies å være en skjermløs iPad som er utstyrt med Apples A4-prosessor. Prisen settes ned fra 229 til 99 dollar og lagring skal hovedsaklig skje i "skyen" (altså være nettbasert).

Det går også rykter om en ny Mac mini med hdmi-inngang for enkel tilkobling til flatskjermen.

Les mer:

Apple TV endres radikalt?

iTunes.com

Etter at Apple kjøpte streamingtjenesten Lala i desember i fjor, mente "alle" at en nettbasert iTunes var nært forestående. Lala ble offisielt stengt den 30. mai, men om itunes.com snart blir en realitet, gjenstår å se. Apple startet i fjor byggingen av et enormt datasenter i South Carolina for 1 milliard dollar, og noe må de vel bruke all lagringsplassen til?

MobileMe gratis for alle

Men det kan også være at Apple trenger plassen hvis de åpner onlinetjenesten MobileMe for alle.

MobileMe er en nettbasert tjeneste fra Apple som lar deg synkronisere e-post, kalendere og kontakter samt dine egne data mellom din Mac, iPhone og eksterne datamaskiner over en vanlig nettleser. Til å begynne med var MobileMe gratis, men så innførte Apple betaling og nå koster tjenesten fra 99 dollar i året.

Det er og har hovedsaklig vært trofaste Mac-brukere som benytter seg av MobileMe, og det har vært vanskelig for Apple å få nye kunder når andre selskaper tilbyr lignende tjenester gratis.

Nå har dessuten oppmerksomme Mac-brukere funnet en endring i kontotypen i MobileMe-kontrollpanelet. Kontostatusen står nå som "Full member", i stedet for "Individual". Det behøver selvsagt ikke bety noe, men det kan også være at gratiskontoer er på vei.

Oppdatering av MacBook Air og Mac Pro

Forrige oppdatering av MacBook Air og Mac Pro fant sted henholdsvis mars og juni 2009. Både iMac, MacBook MacBook Pro har nå fått ny maskinvare, derfor er det ikke utenkelig at den lette bærbare og den heftige stasjonære er nestemenn ut. Nye prosessorer (Core i-serien) og bedre grafikkort vil trolig være blant nyhetene.

Startskuddet for WWDC går klokken 19 norsk tid med en åpningstale av Apple-sjef Steve Jobs.

Kilder: Macworld.se (#1, #2, #3), Boy Genius Report (#4), Engadget (#5), AppleInsider (#6)

Les om:

Komponenter