Nå forsvinner iWeb

Nå forsvinner iWeb

- Jepp, skal Apple-sjef Steve Jobs ha svart på en e-postforespørsel om det er sant at iWeb skal nedlegges.

iWeb er webdesign-programmet som Apple har levert i en årrekke som en del av iLife-pakken, som i hovedsak er programvare for håndtering av digital foto, video og musikk.

Det er nettstedet Tuaw (forkortelse for The Unofficial Apple Weblog) som melder om iWeb-programmets endelikt, ifølge Macworld.se . En iWeb-bruker skal ha sendt en personlig e-postmelding til Steve Jobs med spørsmål om han nå vil bli tvunget til å finne seg et alternativt webdesign-program, samt et annet sted å lagre hjemmesiden sin enn hos Apple. Det kortfattede svaret , på sedvanlig Steve Jobs-vis, var angivelig: «Jepp» («Yep»).

iWeb-brukere kan velge om de vil benytte Apples MobileMe-tjeneste som vertskap for nettsidene sine eller om de vil benytte et hvilket som helst annet webhotell. Det er rimelig å anta at mange har valgt å benytte Apples tjeneste, siden det er det enkleste.

Ingen stor overraskelse

Dersom det stemmer at det går mot slutten for iWeb, er det ingen stor overraskelse, for Apple har ikke oppdatert programmet på lenge. i iLife ’11-suiten ble iWeb så å si ikke oppdatert fra foregående versjon, til tross for at kritikere hadde påpekt både begrenset funksjonalitet og programfeil som burde ha vært rettet opp for lengst.

Debatten som er oppstått i kjølvannet av meldingene om at iWeb vil bli nedlagt, viser da også at mange brukere har blandede følelser for programmet. En del mener – som undertegnede – at iWeb har vært nyttig til å lære det grunnleggende arbeidet med å lage og publisere et enkelt nettsted. Men samtidig er begrensningene såpass store at det sikkert har vært fristende for mange å gå over til en kommersiell konkurrent etter en stund.

Konkurrent: RapidWeaver

En av de mest aktuelle konkurrentene er RapidWeaver, som etter sigende selger godt, særlig etter at programmet dukket opp på Apples App Store, hvor man kan få kjøpt programmet for 319 kroner. På samme måte som iWeb er også RapidWeaver et mal-basert webdesign-program, der brukeren har liten eller minimal kontakt med HTML-koden, men baserer nettsidene sine på å tilpasse dem etter de ferdige malene som er tilgjengelig.

Ved hjelp av tredjeparts-innstikksmoduler kan for øvrig RapidWeaver brukes til å lage ganske så avanserte nettsider.

Andre alternativer er Sandvox og det mer profesjonelle Softpress Freeway, eller gratisalternativer som Wordpress, Blogger og Tumblr.

iWeb så dagens lys i 2006. Programmet ble offisielt lansert på Macworld Expo-messen i San Francisco i januar det året.

Treg sidevisning

Blant svakhetene ved iWeb som er blitt påtalt opp gjennom årene, har vært treg sidevisning via MobileMe-tjenesten til Apple. Mange brukere har hatt problemer med å dra med seg nettsidene over til en ny Mac ved skifte av maskin, på grunn av sær filplassering som de færreste får med seg uten å google tips og triks før de gjør drastiske endringer. Dessuten kan man ikke passordbeskytte nettsider hvis de plasseres på et webhotell utenom MobileMe.

De som har plassert iWeb-nettidene sine hos MobileMe, kan regne med å få beholde plassen der til neste sommer, men da må de ha funnet seg en ny løsning. Naturligvis kan de fortsette å bruke den programversjonen de allerede har, så sant de finner seg et nytt webhotell hvor de kan oppdatere nettsidene sine via FTP.

Men vi tipper de fleste vil prøve å finne seg en annen webpubliseringsløsning – så sant ikke Apple har en overraskelse på dette området når den nye iCloud-tjenesten kommer i drift.

Les om:

Komponenter