Nå er jailbreaking av iPhone lovlig

Nå er jailbreaking av iPhone lovlig

Apple tapte viktig kamp mot amerikanske myndigheter, men tvinges ikke til å fjerne kopisperrer.

Såkalt «jailbreaking» av iPhone for å kunne installere programmer som ikke finnes på Apples App Store bryter ikke lenger mot amerikansk lov.

Det annonserte amerikanske myndigheter mandag, ifølge Macworlds internasjonale nyhetstjeneste.

I tillegg er det nå lov å fjerne operatørlåsen, noe som hittil har tvunget amerikanere til å bruke hardt kritiserte AT&T med sin iPhone, skriver Macworld.se.

Apple eller andre mobilprodusenter blir ikke presset til å fjerne kopisperren på sin programvare som følge av den nye lovgivningen. I stedet vil personer som omgår beskyttelsen ikke kunne bli straffeforfulgt. Ifølge Macworld US gjelder ikke den nye loven dersom man bruker piratkopiert programvare.

Finansavisen Fortune påpeker at det aldri er noen som har havnet i fengsel som en følge av iPhone-jailbreaking.

- Bryter garantien

I en kommentar til nettstedet Cult of Mac sier Apple følgende:

- Apples mål har alltid vært å sørge for at våre kunder har en utmerket opplevelse med sin iPhone, og vi vet at jailbreaking kan svekke denne opplevelsen kraftig. Som vi har sagt før, det store flertallet av kunder velger å ikke jailbreake sine iPhone-er, da dette kan bryte garantien og føre til at iPhone blir ustabil og ikke fungerer som den skal, sier en talskvinne for Apple til Cult of Mac.

Det amerikanske kopibeskyttelseskontoret har også endret DMCA-loven (Digital Millenium Copyright Act), slik at det blant annet er mulig for professorer, filmstudenter og dokumentarfilmskapere å fjerne kopisperren på dvd-filmer for å kunne kritisere, kommentere eller undervise om verket.

Kopisperren på spill kan dessuten fjernes om formålet er å øke sikkerheten, ifølge AP.

Les om: