Nå kommer tidsskrifter for iPad

Nå kommer tidsskrifter for iPad

Tidsskrifter har potensiale til å bli bedre på iPad enn i trykk.

Allerede finnes det en rekke imponerende iPad-versjoner av kjente tidsskrifter. Nå begynner også norske tidsskrifter å komme på banen.

Verden har nå hatt en liten iPad-tilvenningsperiode, og utviklerene har faktisk også hatt en iPad i hendene for testing. Både aviser og glansede magasiner bruker iPad som en prøveklut for å se om digitale distribusjonsformater egner seg samt kan forsvares kostnadsmessig.

Les også: Slik blir interaktive bøker på iPad

Og forbrukere kan se frem til både rimeligere utgaver samt multimedia-innhold som tradisjonelle tidsskrifter bare kan drømme om. Ledetiden fra deadline og frem til publisering forkortes også dramatisk, mens distribusjonstiden tilnærmet forsvinner. Narvesen har all grunn til å være bekymret.

Hva finnes?

Nå finnes det en rekke digitale versjoner av velrenommerte tidsskrifter, primært fra USA og Europa. Det som er tydelig er at man ikke har klart å bli enige om hvordan lesningen på en berøringsflate skal foregå, spesielt med tanke på at man stort sett etterlikner en fysisk papirutgave og den leseropplevelsen vi er vant med.

Som oftest er det et godt utgangspunkt for brukergrensesnitt, men noe forvirret blir man når det er mye forskjellig ute og går. Og det er noe overraskende å se at Apple ikke har forsøkt å gå foran med et godt eksempel her.

Les også: Bok- og tidsskriftrace mot iPad

Muligens henger det sammen med både de publiseringsløsningene tidsskriftene selv har, og den pågående krigen Apple har med Adobe - som tross alt leverer mye av programvaren som innholdet blir laget på. Forlagshusene ønsker som oftest å utvikle løsninger som ikke binder dem til en plattform - les Pad.

Slutt på eselører...

Tidsskriftet Wired var allerede ferdig utviklet via Adobes Flash CS5-teknologi, som kan omsette innhold til iPad-formaterte programmer. Men siden Apple stengte det smutthullet for godt i brukeravtalen som utviklerene forplikter seg til så måtte man hive seg rundt og starte på nytt.

Men nå foreligger en endelig versjon, og resultatet er høyst berømmelig. Også det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel har kommet med en egen iPad-app som har et liknende brukergrensesnitt.

Som oftest har forlagene valgt å utvikle egne programmer per tidsskrift, og da med mulighet for å kjøpe nytt innhold in-app (i programmet). Programmene som følger denne modellen er i utgangspunktet gratis - noen ganger følger det første ugaven med kostnadsfritt.

Kiosk-modellen

Andre utgivere har valgt en modell der de leverer sitt innhold over til en e-forlegger, som tilrettelegger innholdet til deres publiseringsløsning og distribuerer over en egen kiosk. Et eksempel på dette er Zinio, der også de første norske bladene har kommet. Først ut var Lyd & Bilde og Grunder.

Zinio leverer allerede tonnevis med innhold, og har også den fordel av å kunne levere klienter for både Mac og pc. Med andre ord kan ens innhold synkroniseres og leses også på datamaskinen.

Les også: iPad i hendene med iPad-pirater

Svenskene har valgt å gå en litt annen vei men med liknende modell som Zinio. Den svenske løsningen heter Qiozk, og har allerede nærmere 40 blader i hyllen - deriblandt svenske MacWorld.

Andre igjen overlater til en e-forlegger å tilrettelegge titlene for så å utgi de som egne applikasjoner. Pixel Mags har klargjort mange titler for iPad allerede, og et eksempel er MacUser.

Linker

Nedenfor en rekke linker til publikasjoner som er i omløp. Enkelte er kun for iPad, mens noen finnes for både iPad og iPhone.

Wired Magazine for iPad koster 29 kroner i iTunes AppStore her. Der Spiegel for iPad er gratis og kan lastes ned her. Qiozk er gratis og kan lastes ned her. Time Magazine er gratis og kan lastes ned her. Newsweek er gratis og kan lastes ned her. Popular Science+ koster 29 kroner og kan lastes ned her. MacUser koster 6 kroner og kan lastes ned her. GQ Magazine koster 29 kroner og kan lastes ned her. Interview Magazine koster 17 kroner og kan lastes ned her.

Demo-videoer for Wired og Der Spiegel under.

Les om: