Nasa girer opp med supercomputere

Nasa girer opp med supercomputere

Det amerikanske romfartssenteret skal sammen med Intel og SGI gjøre superdatamaskinene enda råere.

Prosjektet går under det passende navnet Pleiades. Pleiades er en såkalt stjernehop som er fysisk tilknyttede stjerner, som alle beveger seg i samme retning. Det samme skal prosessorene fra Intel gjøre for Nasa.

Målet er at systemet med superdatamaskiner skal nå en toppkapasitet i løpet av 2009 på hele én petaflops. Flops (Floating point Operations Per Second) måler en datamaskins kapasitet og en petaflops er 1x1015 beregninger i sekundet.

Frem mot 2012 er ambisjonen at denne kapasiteten igjen skal tidoble seg til 10 petaflops.

Ifølge en pressemelding fra SGI, et selskap som bygger superdatamaskiner basert på Intels prosessorer, har Nasa behov for en betydelig kapasitetsøkning for å forbrede fremtidige romprosjekter. Dette for å lage modeller og simulere turer ut i verdensrommet.

- Systemer som Pleiades utfordrer fantasien, og vil guide vår videre utforsking av jorden og verdensrommet. Når vi nå når kapasiteter vi før trodde ville være umulig, vil våre øyner være vidåpne for de formidable mulighetene som ligger foran oss med superdatamaskiner, sier en av toppsjefene i Intel, Diane M. Bryant i pressemeldingen.

Komponenter