Navigon med gratis GPS-apper

Navigon med gratis GPS-apper

To små smarte hjelpere for iPhone.

Navigon er kjent for sin GPS-navigasjonsløsning for iPhone.

I anledningen selskapets 20-årsdag tidligere i år bestemte man seg for å gi bort to GPS-apper helt gratis.

Navigon vil for mange være kjent som leverandør av en av de aller første - og beste - turn-by-turn-baserte GPS-navigasjonssystemene for iPhone med appen MobileNavigator. Løsningen kommer i en rekke geografisk begrensede versjoner, men finnes også som Europa-variant og også for Nord-Amerika.

Løsningen ble bygget på etter hvert med mer funksjonalitet og tilleggsytelser, som blant annet trafikkmeldinger, 3D-visning, restaurantguider og også campingmoduler - gjerne som in app-kjøp som kommer i tillegg til selve programmet.

Navigon har nå lansert to slike ekstramoduler som frittstående apper - i utgangspunktet gratis.

Parkeringshjelp

Første modul er en søkefunksjon for å finne en registrert parkeringsløsning i din geografiske nærhet. Appen Help2park kan stilles til å søke i en gitt omkrets rundt din aktuelle lokasjon, og kan fortelle deg hva nærmeste parkeringshus eller parkeringsplass er.

Har du i tillegg fullversjonen av MobileNavigator, kan denne styre deg dit automatisk. Søk etter parkeringsplass som interessepunkt er forøvrig også en innebygget funksjon i MobileNavigator.

Trafikkinformasjon

Andre modul er Traffic4all, og er både mer ambisiøs og omfattende enn parkeringshjelperen. Traffic4all viser deg trafikkinformasjon som et overlegg over et Google Maps-kart. Du kan ta utgangspunktet i din aktuelle posisjon, eller søke opp steder eller også bla deg rundt i kartet. Det kan ta noe tid for appen å oppdatere overleggsinformasjonen, så det anbefales å brukke dobbelt-trykk og tofinger-trykk for å navigere i forhåndsdefinerte inkrementer.

Hovedferdelsårene vil vises med en fargekoding basert på tilgjengelig trafikkdata. Grønt angir fri flyt, mens oransje og rødt angir økende grad av minsket fremkommelighet. En sort-hvit stiplet linje angir kø med full stans. Appen skiller mellom kjørefelt og -retning.

I tillegg kan du selv melde om trafikkhendelser som kødannelse, ulykker eller også ekstra mye trafikk i forbindelse med arrangementer og liknende. Informasjonen kan meldes inn anonymt. Også fullversjonen av MobileNavigator ønsker i utgangspunktet å bruke informasjonen over din aktuelle flyt i trafikken for å crowd source trafikkinformasjonen tilbake til Navigons servere, slik at denne igjen kan gjøres tilgjengelig for apper som Traffic4all.

Planer om flere små-apper

Begge apper krever tilgang til datatrafikk enten over mobilnettet eller via WiFi. Navigon planlegger forøvrig å komme med flere slike småapper utover året.

Du kan lese mer om Traffic4all hos Navigon her. Traffic4all for iOS kan lastes ned gratis fra iTunes App Store her. Krever iOS 4.0 eller senere. Versjonen inneholder reklame, men kan oppgraderes til reklamefri for 7 kroner inne i appen.

Du kan lese mer om Help2park hos Navigon her. Help2park for iOS kan lastes ned gratis fra iTunes App Store her. Krever iOS 4.0 eller senere. Versjonen inneholder reklame, men kan også oppgraderes til reklamefri for 7 kroner inne i appen.