Navigon oppdateres - igjen

Navigon oppdateres - igjen

MobileNavigator for iPhone oppdateres for andre gang på kort tid.

Kampen om hegemoniet over iPhone-navigasjonsløsninger ruller videre. Navigon oppdaterer MobileNavigator kostnadsfritt for andre gang.

Nylig fikk TomTom endelig sin pre-lanserte navigasjonsløsning for iPhone på markedet, og like etterpå oppdaterer ledende Navigon sin løsning for andre gang. For oss som sluttbrukere er det gledelig at programmet lever i beste velgående, og videreutvikles med stadig ny funksjonalitet uten oppgraderingskostnader. Slik kan vi like.

Nattmodus

Det er ikke noen revolusjonerende nyheter i denne 1.2-versjonen, men allikevel god grunn til å være fornøyd. Noe av det beste er kanskje den automatiske omstillingen fra dag- til nattmodus når lysforholdene tilsier det. Per idag må man endre dette manuelt i innstillingene. En iPhone er utstyrt med en optisk sensor, så dette virker nærtliggende.

LES OGSÅ: Lovende TomTom for iPhone

Tekst-til-tale

En annen kjærkommen nyhet er tekst-til-tale funksjonalitet for opplesning av gatenavn. I dagens versjon av applikasjonen kan man velge om gatenavn skal vises som tekst på kart eller ikke, men størrelsen på skjermen gjør at denne kan være vanskelig å lese i tettbygde strøk - spesielt med tanke på at enheten ved bilbruk sannsynligvis er et stykke unna. Nå høres dette riktig så kjekt ut, men i vår test fungerte dette ikke for norske gatenavn. Funksjonen kan skrus av etter eget ønske.

POI over epost

En annen ting som Navigon har gjort med selve navigasjonsløsningen er å utvikle en støtte for epostforsendelse av POI-er (Point of Interest-steder, eller spesialdestinasjoner som det ofte kalles på norsk). Du kan sende over gateadresse og/eller koordinater fra en iPhone via epost og til en annen iPhone som har Navigon installert. En god ide, men som krever raffinering - i vår test fungerte ikke oversendelser av rent koordinat-baserte lokasjoner.

iPod

Og til slutt er det integrert støtte for iPod musikkavspilling inn i gps-programmet. For de som kobler mobilen til bilens musikkanlegg blir det nå en opsjon å kunne navigere ikke bare bilen, men også musikken fra samme program. Det samme iPod-grensesnittet brukes som i telefonen forøvrig, og aksesseres via et lite iPod-ikon nederst til høyre på skjermen i kartvisningen. En fin og nyttig forbedring. Funksjonen kan skrus av etter eget ønske.

Test

Vi testet v1.2 med en iPhone 3GS og OS 3.1 på en tur fra Oslo til Hemsedal tur-retur. Ikke alt fungerte som det skulle. Den nye E16-vegstrekningen nord for Sandvika er tatt med, så kartmaterialet er i det store og det hele oppdatert. Derimot hadde vi problemer med nøyaktigheten av posisjonsbestemmelsen, der gps-en ofte dyttet oss over på en parallel sidevei. Dette er høyst sannsynlig noe som har sitt utspring i selve telefonen, så vi skal ikke laste Navigon for det.

LES OGSÅ: Endelig bil-gps på iPhone

Tekst-til-tale for annonsering av norske gatenavn fungerte ikke i vår test, så vi får se i fremtidige versjoner. Den automatiske dag-til-natt innstillingen er en fin forbedring, men det virker som om den fungerer etter en dagstids-tabell fremfor etter en lyssensor - noe som ville vært å foretrekke. Vi testet oversending av adresser og koordinater fra navigasjonsløsningen via epost og til en annen iPhone med samme programvare, men det viste seg at koordinat-bestemte steder ikke kom over korrekt. Vi ble i stedet henvist til nærmeste tettsted. Vi satser på at dette løser seg i fremtiden.

Alt i alt er det beste med oppgraderingen et oppdatert kartunderlag, og ellers lovende løsninger som dessverre ikke alle fungerte slik de var tenkt. Oppgraderingen er heldigvis gratis for alle Navigon-kunder.

iTunes AppStore

Europa-versjonen av MobileNavigator for iPhone koster 699 kroner - link til iTunes AppStore her. Det finnes også en versjon for Norden til 489 kroner (tilbudspris 349 kroner frem til utgangen av september), se her. Du kan lese mer om Navigon MobileNavigator for iPhone her.