Nedtelling for ny Core-generasjon

Nedtelling for ny Core-generasjon

Intels nye prosessorer lanseres i starten av juni.

Etterfølgeren til dagens Ivy Bridge-generasjon av Core-prosessorer vil bli lansert i starten av juni. Dette kommer fram av et nedtellingsbilde som Intel har sendt ut.

Lanseringen vil trolig skje i forbindelse med Computex-messen i Taiwan.

I første omgang forventes det at det er kun firekjerneprosessorer som lanseres. Dette for både stasjonære pc-er og bærbare pc-er. Tokjerneprosessorer for vanlige bærbare pc-er og ultrabærbare vil komme noe senere.

LES OGSÅ:

Alt om Intels nye mikroarkitektur

Lavere strømforbruk

Av informasjonen som er kjent rundt de kommende prosessorene er at man vil se modeller for ultrabærbare og nettbrett med strømforbruk på opptil 10 watt. Dagens generasjon av prosessorer i dette segmentet har et strømforbruk på opptil 17 watt. Dette er imidlertid snakk om maksimalverdier. Selv om dagens prosessorer har 70 prosent høyere maksimalverdi, betyr ikke det at det gjennomsnittlige strømforbruket for prosessorene vil være så forskjellig.

Produsentene av bærbare pc-er må for dagens modeller designe pc-ene i henhold til at pc-en kan ha opptil 17 watts strømforbruk. En reduksjon her vil kunne gi en enklere termisk konstruksjon, hvilket kan gjøre det mulig å lage enda tynnere og lettere pc-er. I tillegg til lavere strømforbruk, skal de nye prosessorene ha fått nye løsninger for strømsparing. Alt i alt ligger man an til at batterilevetiden for bærbare pc-er kan bli betydelig lengre med de nye prosessorene.

De fleste ultrabærbare pc-ene forventer vi imidlertid vil bruke Haswell-prosessorer med strømforbruk på maksimalt 13,5 og 15 watt. Dette er prosessorer som vil leveres med høyere ytelse enn 10 watt-modellene.

LES OGSÅ:

Går til GPU-angrep

Ytelse

Generelt er det antydet at ytelsen for de nye prosessorene vil ligge på opptil 10 prosent over modellene de erstatter. For den integrerte grafikkprosessoren skal imidlertid ytelseøkningen være langt høyere. Grafikkprosessoren vil også være forskjellig mellom prosessorvariantene. I noen versjoner vil grafikkprosessoren ha en integrert hurtigbuffer. For integrert grafikk benyttes systemminnet som grafikkminne. Gjennom å ha en hurtigbuffer i prosessoren vil ikke kommunikasjon mellom grafikkprosessoren og minnet bli en like stor flaskehals som tidligere. Redusert trafikk over minnebussen vil også kunne gi bedre ytelse for andre kjørende oppgaver.

I likhet med dagens Ivy Bridge-prosessorer vil Haswell være produsert med 22 nanometers produksjonsteknologi.

Pc-er og hovedkort

Mens Ivy Bridge-prosessorene kunne benyttes på hovedkortene som var designet for forgjengeren Sandy Bridge, vil Haswell ikke være bakoverkompatibel for oppgradering. For stasjonære pc-er vil prosessorsokkelen LGA1150 benyttes og systembrikkesettene som lanseres vil være Q85, Q87, H87, Z87 og B85, samt varianter av disse til bærbare pc-er.

Siden det i første omgang er firekjerneprosessorer som lanseres, vil man trolig se en litt begrenset lansering av nye bærbare pc-er basert på prosessorene. Det vil si - en del vil nok lansere pc-er som etter hvert også vil komme med tokjerneprosessorene, men leveringen av disse pc-ene vil trolig først være på sensommeren eller til høsten.

Også Apple forventes å gjøre en overgang til Haswell-arkitekturen. En lansering av nye modeller kan trolig komme under Apple Worldwide Developer Conference, som avholdes 10-14. juni.

LES OGSÅ:

Lettere og tynnere Thinkpad T

Les om: