Nerdenes drømmesekk

Nerdenes drømmesekk

Hvordan skal dataavhengige overleve en uke på høyfjellet ? Her er 10 dingser vi ikke klarer oss uten.

Er du ufrivillig dratt med på påskeferie og gruer deg til en uke med ludo og et deprimerende gjensyn med gamle ukeblader? Fortvil ikke. Vi pakker sekken som inneholder det du trenger av digital moro, uansett hvor du er.

Sjefssekken

Lowepro CompuRover AW er i utgangspunktet en tredelt ryggsekk beregnet for fotoutstyr, men den er så allsidig at du fint får plass til mye annet.

Her er det rom for både speilreflekskamera med objektiv, en bærbar pc med inntil 17-tommers skjerm og mange ekstra småting.

Andre praktiske detaljer som gjør denne sekken svært brukervennlig er et eget feste for kamerastativstativ, regntrekk, avtagbart hoftebelte og flyttbare tilbehørsputer.

CompuRover AW koster 1995 kroner og selges blant annet av Interfoto. Mer informasjon her.

Commando-pc

ToughBook CF 30 fra Panasonic vil tåle lengre opphold på høyfjellet enten du bor i hytte, telt eller snøhule. Kabinettet er laget av magnesium og pc-en skal være motstandsdyktig mot vibrasjoner, vann (snø) og støv.

En svært lyssterk 13,3-tommers lcd-skjerm på hele 1 000 NIT betyr at innholdet på skjermen blir leselig selv i sterk påskesol.

Ettersom modellen er vanntett har den heller ingen vifte. Dermed vil den heller ikke forstyrre omgivelsene. Som standard leveres 512 MB minne og en harddisk på 80 GB. Modellen støtter både a-,b- og g-standard for trådløse nett samt GSM, GPRS og EDGE. I tillegg kan det leveres en HSDPA-modul som gir datahastigheter på opp mot 1.8 Mbit/s. når slike nett åpnes i Norge.

Prislappen vil trolig ta knakken på hele feriebudsjettet og litt til siden den starter på nærmere 50 000 kroner kroner.

Et alternativ er til Toughbook er Latitude D620 fra Dell. Den er ikke like tøff, men gjør mye av samme nytten for under halve prisen. Les vår test av maskinen her.

Internett med garantert dekning

Avhengig av hvor påskeutflukten går er det neppe sikkert du har god mobildekning, spesielt ikke til 3G-nettene til Telenor, Netcom eller ICE.

Skal du være helt sikker på å få dekning i fjellet bør du satse på kommunikasjon over satellitt. Slikt utstyr er vanligvis både stort og upraktisk, men heldigvis finnes det løsninger som gir globalt bredbånd i et hendig format.

BGAN Explorer 500 fra Thrane & Thrane er på størrelse med en bok (15 x 20 cm) og lar deg laste ned inntil 464 kbps, som vil si at det går raskere enn dagens ordinære 3G-nett. Det får den til ved å snakke med en av de tre geostasjonære Inmarsat-satellittene.

Å sette opp et satellittsamband er veldig enkelt, men du må du ha fri sikt opp til satellitten. Den finner du ved å peke antennen ditover og høre på: «bip, bip, bipbipbip, biiiiip», lyden den lager for å plassere den helt riktig. Hele prosessen tar ett minutt eller to. Pc-en kan tilkobles via vanlig Ethernet eller Bluetooth.

BGAN støtter også vanlig telefoni, og kommer med en lekker, liten bluetooth-telefon. .

Selve utstyrspakken koster ca.25 000 kroner, mens hastighet og pris er avhengig av abonnement. Regn med at du må punge ut ca. 20 kroner per megabyte du laster ned. Som med 3G er den «alltid på» og du betaler bare dersom det er trafikk på sambandet.

Dette er kanskje i dyreste laget for en vanlig turist, men trenger du å være oppkoblet overalt, er BGAN den første portable løsningen som gir deg Internett og tale samtidig samme hvor du er i verden. Batterilevetid var tilfredsstillende, og den lar seg fint kjøre ved hjelp av et solcellepanel. Mer informasjon finner du her.

Bærbart solcellepanel

Det blir ingen digital påske uten strøm. Mangler hytta elektrisitet kan du raskt sette opp dette bærbare solcellepanelet i hytteveggen eller legge den på toppen av ryggsekken.

Modellen Silva Solar II koster kun en tusenlapp og skal levere en strømstyrke på 350 mAh og en spenning på 12 volt ut til en kontakt som passer mot lighterplugg for det apparatet som skal lades.

Brukt separat kan løsningen levere nok strøm til både satellittmodem, pc, mobiltelefonen, digitalkameraet eller reise-tv-en. Husk bare at du også må ta med deg 12 volt adapter til alt utstyret du skal lade opp.

Silva Solar II skal tåle fuktige omgivelser og panelet kan foldes sammen når det ikke er i bruk.

Digitalkamera med superzoom

Alle som er opptatt av dingser bør ha med seg minimum ett kamera i sekken. Siden vi har brukt såpass mye penger på å sikre pc og bredbåndsforbindelse falt vi for det splitter nye hybridkameraet Cyber-shot H9 fra Sony som både størrelses- og prismessig plasserer seg i sjiktet mellom et lommekamera og et speilreflekskamera.

Kameraet gir deg 8,1 effektive megapiksler og har et objektiv fra anerkjente Carl Zeiss med hele 15x optisk zoom. Det lover dessuten full manuell eksponeringskontroll, svært lang batterivarighet, en kjempestor 3-tommers LCD-skjerm pluss optisk bildestabilisering.

Cyber-shot H9 koster ca. 5 000 kroner, og er du rask til å bestille kan kameraet være deg i hende innen påsken starter. Får du ikke tak i H9 kan forgjengeren Cyber-shot H5 til 3.600 kroner være et helt greit alternativ.

Leatherman og MagLite

Enhver tursekk er verdiløs uten multiverktøy og lommelykt. Dette får du bruk for enten du skal bytte skibindinger, oppgradere pc-en eller ut på do mørket. Nettbutikken Komplett selger nå en pakkeløsning hvor du får begge deler til 598 kroner.

Spillkonsoll med gps

Sony PSP er vår feriefavoritt ettersom den gir deg utrolig mange valgmuligheter. I tillegg til å spille spill med suveren grafikk kan du surfe på nettet, se film eller lhøre på musikk. Kort sagt har du her en liten mediesenterløsning i som får plass i lommen. Det er også mulig å skaffe en gps-modul som forvandler spillkonsollen til en fullverdig navigasjonsløsning. Denne selges nå i Japan og kan bestilles herfra for ca. 350 kroner pluss frakt.

USB-tøfler og vanter

Trekker det kaldt langs gulvet i hytta? Med Usb Warmer Slippers fra Thanko k an du holde tærne dine varme selv hvis temperaturen kryper under nullpunktet.

De innebygde varmeputene kan drives hvilken som helst pc, mac eller spillkonsoll med usb-kontakt og har egen strømknapp og elektronisk temperaturkontroll. Husk bare å ta det rolig når du skal rusle ut på utedoen. Har du tøflene på går enten du eller datamaskinen i gulvet.

Tøflene koster 34 dollar (208 kroner) og kan bestilles fra denne nettsiden .

Ønsker du å varme opp forfrosne fingrene etter skituren vil vi anbefale disse USB-vantene. Også her er det en elektronisk termostat og det skal kun ta fem minutter å øke temperaturen med 10 grader. Vantene koster 22 dollar (135 kroner) og kan bestilles fra Usbgeek.com.

LES OGSÅ: Vis nettvett på påskefjellet

Månedens kuleste gadgets