Neste generasjon Opteron

Seks kjerners serverprosessorer lansert fra AMD.

Publisert Sist oppdatert

AMDs Opteron-prosessorer har nå vært med oss i seks år, og selskapet har lansert nye og mindre strømsultne modeller av sine eksisterende serverprosessorer (med kodenavn Shanghai). Disse har fått navnet Opteron EE og skal ifølge selskapet være tilgjengelige om kort tid.

De nye prosessorene har også fire kjerner og blir tilgjengelige i versjoner med klokkefrekvenser på 2,1 og 2,3 GHz. Disse skal egne seg best for miljøer med stor tetthet. Opteron-prosessorene finnes ellers i en HE-utgave som bruker rundt 55 watt og de ytelsessterke SE-prosessorene (opp til 3,1 GHz) som forbruker 105 watt. De «vanlige» Opteron-modellene ligger til sammenligning på rundt 75 watt og strekker seg opptil 2,9 GHz.

De nye EE-utgavene er produsert med 45 nanometer produksjonsteknikk og vil trolig være godt egnet til såkalt cloud computing. Ifølge AMD var ni prosent av alle servere brukt til cloud computing i 2008, og de ser for seg en mangedoblet vekst i løpet av de neste årene for dette segmentet. Dette skyldes i hovedsak forbrukerrettet underholdning, mobilitet og Web 2.0.

Med seks kjerner

Mens Opteron-prosessorene som går under kodenavnet Shanghai opererer med fire kjerner, har neste generasjon (kodenavn Istanbul) nå fått seks kjerner. Meningen er at disse skal levere bedre ytelse (det loves opptil 30 prosent ytelsesgevinst) samtidig som de har omtrent samme strømforbruk som de eksisterende modellene.

Istanbul er basert på Shanghai-lesten og har de samme energisparende funksjonene, samt samme tilleggscache. Ved hjelp av optimaliseringer skal de nye brikkene ifølge selskapet kunne håndtere tyngre arbeidslaster. AMD annonserte Istanbul kun en dag etter Intel slo på stortrommen, og Istanbul er nå tilgjengelig for partnerne – flere måneder før den opprinnelige planen. De første kjørende Istanbul-systemet ble imidlertid demonstrert allerede i februar.

Det er som vanlig Direct Connect Architecture (DCA) som forbinder de ulike kjernene i prosessoren. AMD har løftet på sløret for versjon 2.0 av DCA og her opereres det med støtte for 12 kjerner. Det vil til neste år være mulig å kjøre enda flere VM-er per server, man skal kunne virtualisere flere applikasjoner og ytelsen skal kunne dobles uten at det tilføres mer strøm. AMD-V får også oppgradering til AMD-V 2.0, og mekanismene for engergieffektivisering, AMD-P, oppgraderes til AMD-P 2.0. Med DCA 2.0 blir det fire kanaler for minnekontrollerne i stedet for to og man kan operere med fire HyperTransport-forbindelser i stedet for tre.

Veien videre

I 2010 har AMD planer om å slippe Opteron 6000 for 2P og 4P servere som sikter seg spesielt inn mot virtualiserte systemer som trenger høy ytele og databaser. 6000-serien vil debutere på G34-sokkelen og på «Maranello»-plattformen med 8- og 12-kjerners prosessorer som foreløpig går under navnet «Magny-Cours».

Videre er det planlagt at 4000-serien introduseres i 2010 for 1P og 2P servere med målgrupper som virtualisert web og cloud computing-miljøer. 4000-serien skal lanseres med C32-sokkelen og på «San Marino»-plattformen med fire- og seks-kjerners «Lisbon»-prosessorer.

På planen i 2011 har AMD oppført 12- og 16-kjerners prosessorer som foreløpig går under navnet «Interlagos». Disse er basert på en «Bulldozer»-kjerne og skal lages med en 32 nanometers produksjonsteknikk. Meningen er også at disse skal støttes av «Maranello»-plattformen.

I 2011 vil vi trolig også se seks- og åtte-kjerners «Valencia»-prosessorer som også er laget med 32 nanometers produksjonsteknikk. Disse skal leveres på «San Marino»-plattformen.

Det er liten tvil om at både AMD og Intel gjør sitt for vinne terreng når det gjelder morgendagens servere. Ifølge AMD vil prosessorene som leveres i 2010 og 2011 gi inntil 35 ganger så god ytelse i forhold til den første Opteron-prosessoren som så dagens lys i 2003.