Neste generasjons harddisk

Neste generasjons harddisk

Toshiba hevder å ha nådd et gjennombrudd i harddiskteknologi.

Gjennombruddet Toshiba har gjort baner vei for harddisker med fem ganger høyere lagringskapasitet enn hva som er mulig i dag, skriver PC Worlds nyhetstjeneste.

LES OGSÅ:

Hvilken skole-pc skal du velge?

Mønsterteknologi

Gjennombruddet er gjort i forskning på såkalt bit-mønstret media, en magnetisk lagringsteknologi som utvikles for framtidens harddisker. I dagens harddisker spres magnetisk materiale ut over flaten på en plate, og informasjon lagres i små biter på disse magnetiske kornene. Men denne teknologien er i ferd med å nå sin grense.

Bit-mønstret media bryter opp plateoverflaten i små søyler, som hver består av noen få magnetiske korn. Under et mikroskop ser disse kornene ut som tusenvis av små søyler som står tett inntil hverandre. Data lagres på de magnetiske kornene, og hvert korn kan holde en bit med data. Slik kan man stable data i søyler, og man får dermed plass til mer data på et mindre område.

Prototyper av slike media har blitt laget før, men Toshiba hevder at de for første gang har lykkes i å lage en plateprøve hvor de magnetiske bitene er organisert i et rekkemønster. Rekkene og mellomrommet mellom dem er viktig fordi de indikerer hvor data er lagret. Denne organiseringen gjør det mulig å finne data som ville vært umulig å lokalisere dersom plateoverflaten besto av en uorganisert masse av magnetiske biter.

LES OGSÅ:

Minnemangel kan bety dyrere pc-er

Høy tetthet

Toshibas plateprøve er fortsatt på prototypestadiet, men den er bygget med en tetthet som tilsvarer 2,5 terabit per kvadrattomme. Til sammenligning har de beste harddiskene fra Toshiba som lages med eksisterende teknologi en lagringstetthet på 541 gigabit per kvadrattomme, eller rundt en femtedel av kapasiteten til den nye teknologien.

Toshiba regner med at de første harddiskene basert på bit-mønstret media kommer på markedet rundt 2013.

LES OGSÅ:

iPhone 4 koster 1300 kroner

Les om: