Nettbrett som tåler juling

Nettbrett som tåler juling

En iPad eller et vanlig Android-nettbrett fungerer fint i sofakroken, men egner seg dårlig på byggeplassen eller på skogstur.

Det finnes forholdsvis få nettbrett på markedet som kan kalles «ruggedized», det vil si tåler hardhendt behandling, samtidig som de er vann- og støvtette. De fleste nettbrettene som finnes er Windows-nettbrett, ofte av den tradisjonelle tavle-pc-typen hvor en vanlig bærbar pc kan konverteres til tavle-pc ved å snu skjermen. Enkelte Android-produkter finnes likevel, og vi vil tro at flere produkter vil dukke opp etter hvert som nettbrettmarkedet modnes.

Her er noen aktuelle produkter:

Panasonic Toughbook

Panasonic annonserte i sommer at de har planer om å lansere et Android-basert nettbrett for bedriftsmarkedet. Navnet på nettbrettet er foreløpig ikke kjent, men det vil inngå i Toughbook-serien, som også omfatter bærbare pc-er og Windows-baserte tavle-pc-er. Nettbrettet vil ha en 10,1-tommers skjerm som ifølge Panasonic skal være lesbar også i dagslys. I tillegg til at skjermen selvfølgelig støtter vanlig «fingerbetjening», skal det også støtte penn – noe som gjør det mulig blant annet med underskrifter. GPS- og 3G-støtte er standard. Pris og øvrige spesifikasjoner er foreløpig ikke kjent, men ifølge Panasonic skal nettbrettet komme i løpet av 2011. Vi kommer tilbake med test.

Mitac Ulmo

Dette Android-nettbrettet ble første gang vist på CeBIT-messen i mars, og er hva den norske importøren eFront kaller for et «semi-rugged» Android-nettbrett. I praksis betyr det at det ikke tåler like hardhendt behandling som et skikkelig «rugged» nettbrett. Det det skal være IPX7-sertifisert, som betyr at det er vanntett – men at det ikke er sertifisert på noen måte når det gjelder finstøv. Nettbrettet har en 7-tommers skjerm med oppløsning på 800 x 480 punkter. Det benytter en 1 GHz Samsung-prosessor og kommer med Android 2.3. Prisen ligger på rundt 5 000 kroner.

Fujitsu Arrows Tab F-01D

Fujitsus første vanntette nettbrett benytter den nye nettbrettilpassede Android 3.2 Honeycomb-versjonen. Fujitsus norske avdeling opplyser til PC World at det er usikkert om nettbrettet kommer til Norge, og at det foreløpig er lansert kun i Japan. Nettbrettet har en 10,1-tommers berøringsskjerm med oppløsning på 1 280 x 800 punkter, og en tokjerneprosessor på 1 GHz (den samme prosessoren som sitter i BlackBerry PlayBook).

Windows-alternativet

I noen bransjer kan det være aktuelt med Windows-baserte nettbrett. Xplore iX104C5 skal være ett av de kraftigste på markedet.

Den forholdsvis ukjente produsenten Xplore Technologies lanserte før sommeren et Intel Core i7-basert nettbrett med Windows 7. Nettbrettet er IP67-klassifisert, som betyr at den skal tåle støv, samt å bli senket ned i vann ned til 1 meter. Det er testet etter militære standarder, og skal tåle blant annet å slippes 26 ganger 2,13 meter ned på tregulv eller 26 ganger 1,22 meter direkte på betong. Konstante vibrasjoner fra kjøretøy eller maskiner, samt ekstreme temperaturforandringer, skal heller ikke være noe problem. Den 10,1 tommer store skjermen skal være såpass lyssterk at den skal kunne brukes utendørs, og kan betjenes både med fingre og med penn. Produktene selges i Norge av eFront.no.

Les om: