Network Norway selger ulåst Iphone

Network Norway selger ulåst Iphone

I dag ble Netcoms monopol på Iphone brutt. Uten Apples godkjennelse.

Netcom har vært enerådende på Iphone-markedet i Norge siden juli i fjor, da selskapet inngikk en eksklusiv avtale med Apple om salg av Iphone 3G her til lands. I dag ble monopolet brutt.

- Et monopol er i utgangspunktet forbrukerfiendtlig og uakseptabelt. Vi har derfor bestemt oss for å selge Iphone, sier administrerende direktør Ingvild Myhre i Network Norway i en pressemelding.

Apple og Netcom er neppe særlig fornøyd med salget, men Network Norway mener å være på trygg juridisk grunn.

- Det falt en dom i EFTA-domstolen i juli i fjor som vi legger til grunn, i tillegg til EUs varemerke-direktiv. Både vår og importørens advokat konkluderer med at parallellimport innen EU er lovlig, sier direktør for samfunnskontakt Tom Guldberg til Computerworld.

- Hvor får dere telefonene fra?

- Vi henter telefonene fra importører i Europa. Noe mer enn det vil jeg ikke si, sier Guldberg.

Allerede tusenvis av brukere

Network Norway har allerede flere tusen Iphone-brukere i sitt nett, og tar nå konsekvensen av at kundene foretrekker deres abonnementsvilkår fremfor Netcom.

- Vi fikk for alvor opp øynene for vår ledende posisjon etter hvert som vi registrerte hvor mange tusen som var villige til å kjøpe Iphone for deretter å si opp kontrakten og tegne ny avtale med ett av våre selskaper, sier Myhre.

Apples forretningsmodell med kun å inngå avtale med én operatør i hvert land, binde kundene til denne operatøren og å høste en andel av samtaletrafikken har høstet sterk kritikk, men telefonen har likevel vært voldsomt populær.

- Det er på tide at norsk teleindustri skjønner at vi er til for kundene og ikke omvendt. Vi lever fortsatt i en duopolsituasjon i mobilmarkedet her til lands. Det er konkurransefiendtlig i seg selv. At den ene aktøren i tillegg skaffer seg monopol på et ettertraktet produkt basert på TeliaSoneras dominerende rolle i Norden er ikke spesielt konkurransefremmende, mener Myhre.

- Kjent fra før

Hos Netcom er de ikke særlig snakkesalige.

- Gråimport og parallellimport er vi kjent med fra før. Det eneste nye her er at en operatør som står bak. Vi har en avtale med Apple om salg av Iphone 3G i Norge. Den forholder vi oss til, svarer kommunikasjonsjef Øyvind Vederhus, og antyder at det er Apple som må foreta seg noe i sakens anledning.

Apples nordiske pr-sjef Peter Ahrnstedt har imidlertid bare én kommentar:

- Ingen kommentar.

Prisene fra Network Norway er:

24 måneders binding og tegning av PLUSSabonnement: Kr 3399,- eks. mva

12 måneders binding og tegning av PLUSS abonnement: Kr 4599,- eks. mva

Ingen binding: Kr 5799,- eks. mva

Network Norway senker samtidig prisene sine på mobil datatrafikk. Selskapet tilbyr nå sine kunder mobil data til kr 0,99 per megabyte. Telenor og Netcom opererer med priser på henholdsvis 12,50 og 20 kroner.

Les om:

Komponenter