The New York Times-leser for Mac

The New York Times-leser for Mac

Et forbilledlig eksempel på hvordan gamle medier kan tilpasse seg en ny hverdag.

For mange er nettet blitt deres første og fremste leverandør av nyheter, og gamle medier som trykkede aviser taper terreng. Dette er i seg selv ikke noe nytt - det er bare å se seg omkring. Og litt av problemet har vært omstillingen til ny teknologi og en ny, digital hverdag. For mange journalister og tradisjonelle avislesere vil nok hevde at en nett-avis, slik vi kjenner den idag, ikke er en reell erstatning for avisen du er vant til å få på dørstokken om morgenen.

Den amerikanske giganten The New York Times prøver dristig å gå nye veier. NYT tilbyr både gratis podcaster samt en ypperlig (og like gratis) iPhone-applikasjon med de siste artiklene fra nett-avisen. Sistnevnte, med diskrete reklame-bannere, kan anbefales på det sterkeste. Men også for vanlige datamaskiner har NYT en hendig, frittstående applikasjon klar. Og den er meget vellykket.

LES OGSÅ:

13 gode gratisprogrammer til Mac

Fungerer på alle plattformer
NYT prøvde seg først med en Silverlight-versjon, men har i versjon av TimesReader valgt å gå for Adobe AIR. Dermed er det i bunn og grunn den samme applikasjonen som kjøres på både Windows, OS X og Linux. Klienten er liten og lett, men forutsetter selvfølgelig at Adobe AIR rammeverket er forhånds-installert på maskinen.

Det beste NYT har gjort med TimesReader 2.0 er det grafiske aspektet: Teksten er klar og lettlest, og innholdet er organisert mer slik man forventer det i en papir-avis. Avhengig av skjerm-oppløsning og -størrelse kan skriftstørrelsen fremdeles endres, og man kan velge mellom tre forskjellige størrelser.

Artikler kan printes ut i sin helhet. Artikler som er større enn det som kan vises på en side flyter over til neste side, som blir liggende under. Andre artikler er organisert til høyre og til venstre, og man kan enkelt navigere både med mus og med pil-taster.

LES OGSÅ:

Google Chrome for Mac i alfa

Offline-modus og kryssord
Innholdet i avisen kan lastes ned for offline-modus slik at man kan lese stoffet også når man ikke er på nett. Man velger selv hvor mye innhold man vil spare på - opptil en ukes materiale kan beholdes.

Det er også et valg for hvor hyppig man ønsker en oppdatering, og det er en egen rubrikk for breaking news. Ikke-abonnenter har tilgang til et utvalg av artikler, og man merker fort at denne publikasjonen holder en høy standard.

Teksten er på engelsk, selvfølgelig. Det samme gjelder det legendariske kryssordet, som i versjon 2 lever inne i samme applikasjon, og som også har en rekke hjelpemidler for kontroll og hjelp. Er det juks å ha tilgang til internett når man løser kryssord? Puristene får mene hva de vil, men bokstav- og ordkontrollen er ihvertfall utrolig praktisk. Og igjen - fortrekker man penn og papir kan man sende ordleken til utskrift.

LES OGSÅ:

Kindle DX skal redde avisene

Oversiktlig og lettlest
NYT skal ha ros for å ha laget en så oversiktlig og lettlest elektronisk avis. Navigasjonen er enkel og intuitiv, og det er også en hendig oversikts-modus der alle artikler kan legges opp som frittliggende ark man kan bla mellom.

Papiravis-metaforen er selvfølgelig veiledende, men det er helt opplagt den prøvde lesbarheten og anvendeligheten man har siktet mot med ren layout og gode skrifttyper. TimesReader 2 kan anbefales på det sterkeste.

Selve leseren og deler av innholdet er gratis - full tilgang til alle artikler forutsetter et abonnement for ca. 22,- kroner i uken. Og ja, du kan abonnere fra Norge. TimesReader 2.0 lastes ned her.

Les om:

Komponenter