Ni alternativer til Itunes

Ni alternativer til Itunes

GUIDE: Her er ni gratisprogrammer som gjør at du kan få mest mulig ut av din Ipod – uten Itunes.

Er du blant Windows-brukerne som er glad i Ipod, men ikke kan fordra Itunes? Her presenterer vi en liste over alternativer til Apples allestedsnærværende musikkavspiller-program.

Det beste av alt er at nesten alle programmene på denne listen er gratis, som vel å merke er tilfelle for Itunes også.

Programmene som vi presenterer her, er en blanding av frittstående alternativer for Itunes og utvidelser og forbedringer til Itunes.

LES OGSÅ: Ti ting vi hater med Itunes

Hvis du ønsker å erstatte Itunes fullt ut, anbefaler vi Mediamonkey, som er det mest omfattende av de ni programmene på listen vår.

Hvis du derimot bare ønsker å få bedre kontroll over Itunes, anbefaler vi det super-intuitive programmet Sharepod.

Med den riktige programvaren i din hule hånd kan du oppnå full frihet fra Itunes – eller i det minste gjøre Itunes bedre å bruke.

Songbird

Songbird er en musikkspiller basert på åpen kildekode. Den byr på store tilpassningsmuligheter. Av utseende ligner den sterkt på Itunes, men kan brukes til mye mer.

Songbird kan håndtere mange lydformater, inkludert Apple Fairplay-kodet lyd og Windows Media DRM-filer.

Du kan tilpasse spilleren med tilleggsprogramvare fra tredjeparter. Blant annet kan du forandre utseendet, utvide mulighetene som den innebygde webleseren byr på, legge til flere avspillingsvalg, legge til nye funksjoner når det gjelder musikksøk og så videre.

Songbird er fortsatt på betastadiet og mangler enkelte viktige komponenter. Dette gjelder særlig i tilknyting til cd-ripping og støtte for video. Dessuten mangler den støtte for Iphone og Ipod Touch – men det er programmet ikke alene om.

Songbird kan håndtere mange lydformater.


Med disse manglene er det ikke sikkert du ønsker å benytte Songbird som din hovedmusikkspiller riktig ennå. Men det er sikkert ikke dumt å laste ned de mange tilleggsmodulene som finnes til programmet og eksperimentere med løsningen.

Dessuten bør du følge med på hvordan programmet utvikler seg videre. Det kan du gjøre på Songbirds webside. Her fremgår det at det fortsatt arbeides med de funksjonene som ennå mangler.

Du kan laste ned Songbird gratis her .

Winamp

Winamp har eksistert siden lenge før Itunes kom på markedet – og er her fortsatt. Programmet foreligger i skrivende stund i versjon 5.54.

Winamps Now Playing-skjermbilde er blitt redesignet slik at det kan vise foto av artistene samt albumcovere, på samme måte som Itunes selv og Now Playing-skjermen i Zune.

Winamp har eksistert siden lenge før Itunes.

Winamp har også en rekke andre kjekke funksjoner, for eksempel et stort antall «skins» som du kan bruke til å gi programmet et personlige preg.

Dessuten har programmet en podcast-liste, tilgang til AOLs Shoutcast-radiostasjoner og mulighet for autotagging, som laster metatagger fra Gracenote.

Dessverre mangler det noen viktige komponenter i gratisversjonen av Winamp. Hvis du ønsker å brenne mer enn åtte lyd-cd-er og rippe lyd-cd-er til mp3-filer, må du kjøpe den kommersielle versjonen til 20 dollar. Dessuten er ikke Winamp kompatibel med Ipod Touch og Iphone. Det er dumt.

Du kan laste ned Winamp gratis her .

Mediamonkey

Mediamonkey er den beste Itunes-erstatteren. Programmet utmerker seg med en masse tilpassningsmuligheter. Mediamonkey er det du trenger dersom du har en gigantisk mediesamling som har et akutt behov for reorganisering.

Mediamonkey kan godt erstatte Itunes.

Dette er det mest omfattende programmet på listen vår, og det gjør omtrent alt som Itunes kan – og enda litt til.

Mediamonkey detekterer automatisk doble forekomster av musikkfiler. Det samme gjelder spor der det mangler informasjon eller spor som ikke er synkronisert i musikkspilleren.

Programmet byr på ypperlige avspillingsmuligheter. Du kan blant annet finjustere lydfilene ved hjelp av Mediamonkeys equalizer eller laste ned innstikksmoduler for lydeffekter.

Dessuten byr Mediamonkey på en spilleliste-administrator med dra-og-slipp-funksjon. Den kan brukes til å lage spillelister for deg basert på dine søkekriterier.

Du kan videre bruke programmet til å rippe lyd-cd-er, men mp3- og m4a-enkoderne har en tidsbegrensning på 30 dager. Med gratisversjonen får du dessuten ikke raskere cd-brenning enn 4x-hastighet.

For å få raskere brenning og ubegrenset mp3-enkoding må du laste ned «gullversjonen», som koster 20 dollar

Du kan laste ned Mediamonkey gratis her .

Anapod Explorer

Det programmet som det er lettest å lære seg blant de ni, er trolig Anapod Explorer. Ettersom programmet integrerer seg med Windows Explorer, blir administreringen av Ipod ganske enkelt omgjort til dra-og-slipp.

Anapod Explorer er lett å lære.

Dette er egentlig et skikkelig lettvekterprogram som også bruker andre Explorer-funksjoner, for eksempel menyer for å kopiere og lime inn samt en Send To-funksjon.

Blant de mange kjekke funksjonene i Anapod Explorer nevner vi automatisk opprydding når sanger enten har fått feil tittel eller finnes i duplikat. Vi tar også med spilleliste-administrering og støtte for å overføre filer fra Ipod til pc og omvendt.

Og i motsetning til Itunes byr Anapod Explorer på maler som gjør at du kan forandre måten Ipod-en din viser musikksporene på.

Anapod Explorer støtter mp2, wav, wma, musikk fra Itunes Music Store og mye mer. Og selv om det mangler en innebygd musikkavspiller, gjør Anapod Xtreamer at du kan spille sanger via din favoritt-musikkavspiller ved hjelp av http-streaming.

Dette er altså et flott program, men det koster penger å anskaffe seg det. Prisen varierer mellom 20 og 30 dollar avhengig av hvilken Ipod-modell du har. Du kan riktignok laste ned en gratis prøveversjon, men den har mange begrensninger.

Som mange av de andre programmene på listen vår, kan heller ikke Anapod Explorer brukes med Ipod Touch eller Iphone i skrivende stund.

Du kan laste ned Anapod Explorer her .

Xplay 3

Akkurat som Anapod Explorer er Xplay 3 integrert med Windows Explorer og fungerer gjennom Windows Media Player og Media Center – eller med Itunes, hvis du foretrekker det.

Xplay fungerer gjennom Windows Media Player.

Programmet styrer filadministrasjonen på samme måte som Windows Explorer. Det betyr at du kan dra og slippe filer, bruke Send To-menyvalget og så videre.

Xplay 3 har ikke så mange funksjoner som Anapod Explorer. For eksempel finner vi ingen «skins» som kan tilpasses etter smak og behag, og heller ingen maler for tagging av filer.

Likevel byr programmet på mulighet for nettopp å tagge filer - «quick tagging». Du kan også redigere illustrasjoner på albumcovere og administrere spillelister.

Du kan dessuten bruke Xplay 3 til å administrere bilder på din Ipod.

Programmet koster omtrent det samme som Anapod Explorer, det vil si 30 dollar, men prøveversjonen av Xplay 3 har alle funksjonene i behold, slik at du kan få prøvd programmet skikkelig før du kjøper det.

Også dette programmet mangler kompatibilitet med Ipod Touch og Iphone.

Du kan laste ned Xplay 3 her .

Foobar2000

På samme måte som med Songbird kan man benytte tredjeparts-tillegg til å utvide funksjonalitet på programmet Foobar2000.

Foobar byr på høykvalitetslyd.

Hvis du ønsker en mediespiller der estetikk og visualisering står i sentrum, er Foobar2000 programmet for deg. Foobar2000 har i utgangspunktet et minimalistisk brukergrensesnitt, som du kan tilpasse avhengig av hvordan du ønsker å organisere mediebiblioteket ditt.

Foobar2000 kan spille en rekke filformater som Itunes ikke støtter, blant annet Ogg Vorbis og Flac.

Spilleren byr på høykvalitetslyd med støtte for Replaygain, en algoritme som bevarer et konsistent avspillingsvolum når du spiller av lydfiler.

I tillegg kan du rippe cd-er og konvertere lydfiler til andre formater, for eksempel til en spilleliste, ved hjelp av Converter-modulen som følger med.

På webstedet til Foobar2000 understrekes det at dette er en «avansert» lydavspiller. I praksis betyr det at programmet ikke er så brukervennlig som Itunes. På den andre siden er lydkvaliteten helt på topp.

Du bør laste ned spilleren og lære de grunnleggende funksjonene før du begynner å laste ned tilleggskomponenter. Blant disse finner du komponenter som gjør det mulig å spille av kopibeskyttede musikkfiler fra Itunes.

Dessverre er ikke Foobar2000 noen komplett erstatning for Itunes. Du kan ikke synkronisere ditt Foobar2000-album tilbake til din Ipod.

Du kan laste ned Foobar2000 gratis her .

Floola

Hvis du ønsker å sløse bort minst mulig lagringsplass på pc-en din, er Floola et godt valg. Dette er en enkel applikasjon basert på åpen kildekode.

Floola kan kjøres fra en minnepinne.

Programmet kan utføre nesten alle funksjonene som Itunes kan når det gjelder å administrere mediefiler, inkludert å importere musikk fra datamaskinen din til din Ipod, administrere spillelister og slette sanger på Ipod-en.

Du kan faktisk kjøre programmet uten å installere det først ved å kjøre det fra en minnepinne eller direkte fra din Ipod.

Floola lar deg administrere musikk, foto, videoer, podcaster og spillelister, og du kan konvertere videofiler til et Ipod-kompatibelt format. Du kan til og med laste opp videoer fra Youtube og Myspace til din Ipod bare ved å taste inn de aktuelle webadressene.

Selv om du også kan bruke Floola som en medieavspiller, kommer du neppe til å bruke den som din primære avspiller. Dette kommer av at avspillingsmulighetene er begrensede. Her er det ingen equalizer, og det er ikke stort du kan gjøre med lydnivåkontrollen.

Du kan laste ned Floola gratis her .

Yamipod

De som har lagd Floola, står også bak et annet selvstendig program: Yamipod. Med dette programmet kan du kopiere aac- og mp3-lydfiler til og fra din Ipod og din pc.

Yamipod har en del begrensninger i brukergrensesnittet.

Programmet har støtte for spillelister og for å importere og eksportere filer, musikk fra nett-tjenesten Last.fm samt RSS og podcaster.

På samme måte som med Floola gjør Yamipod det lett å detektere og fjerne duplikatfiler.

Programmet inneholder dessuten en musikkspiller, men ingen equalizer.

Vi synes at måten filene arrangeres på i brukergrensesnittet, er litt irriterende. Etter sangtittelen står navnet på albumet i stedet for artisten, noe som alle Itunes-brukere vil oppleve som frustrerende. Programmet lar deg heller ikke sette inn informasjon om musikksjangere, noe som kan gjøre det litt vanskelig å bygge opp effektive spillelister.

Du kan laste ned Yamipod gratis her .

Sharepod

Som kjent kan vil ikke Itunes la deg overføre innholdet på en Ipod til en annen pc. Derfor må du finne denne funksjonen et annet sted. Løsningen kan være Sharepod.

Sharepod har et intuitivt brukergrensesnitt.

Dette er et lite og minimalistisk program som ikke krever full installasjon. Med programmet kan du administrere biblioteket på din Ipod gjennom Windows Explorer. Du kan kopiere musikk, videoer og spillelister fra din Ipod til din pc og importere dem inn i ditt Itunes-bibliotek.

Sharepod har et ryddig og intuitivt brukergrensesnitt, men i motsetning til fleste av de andre programmene som vi omtaler her, har det ikke støtte for avspilling.

Du kan laste ned Sharepod gratis her .