Niagara 2 med 64 tråder

Niagara 2 med 64 tråder

Med kodenavnet Niagara 2 er den nye UltraSparc T2-prosessoren lansert med mye ekstra funksjonalitet.

Den nye T2-prosessoren fra Sun Microsystems får ikke flere kjerner enn Niagara 1, men kan til gjengjeld håndtere dobbelt så mange tråder. T2 håndterer nemlig opptil 64 tråder og Sun karakteriserer nyvinningen som et serversystem på en brikke ettersom de har bygget inn mye ekstra funksjonalitet. Dette dreier seg om nettverkfunksjonalitet, 10 gigabit Ethernet, PCI Express I/O, raskere minnetilgang og andre elementer.

Niagara-linjen byr ellers på CMT (chip multithreading) – en prosessorarkitektur som gjør det mulig for forespørsler å gå frem og tilbake gjennom en prosessor samtidig. Selv etter alle forbedringene hevder selskapet at Niagara 2 bruker de samme to wattene per tråd som Niagara 1 gjør.

Sun vil nå gradvis erstatte Niagara 1 med Niagara 2 i sine T1000 og T2000-rackservere, men også bladservere og andre produkter vil muligens utstyres med T2.

Den nye prosessoren er bygget på en 65-nanometer brikke og er således mindre enn 90-nanometer brikkene som Niagara 1 er basert på. Sun vil ellers slippe koden for Niagara 2 under en open source-lisens på samme måte de tidligere har gjort med sitt Solaris OS og Java programmeringsspråk.

Ser vi videre på Suns planer, vil Victoria Falls se dagens lys i første halvdel av 2008. Dette er en mer skalert versjon av Niagara-prosessoren hvilket gjør det mulig å putte mer enn en prosessor på et hovedkort. Selskapets Rock-prosessor som trolig utstyres med 16 kjerner forventes i andre halvår av 2008.

Les om:

Komponenter