Nordlys med annerledes iPad-avis

Nordlys med annerledes iPad-avis

Tromsø-avisen Nordlys har lansert iPhone- og iPad-utgave av avisen – og er på iPad-toppen.

Det er hovedstadsavisene som har fått mest oppmerksomhet rundt sin iPad-satsing, men også region- og lokalavisene har kastet seg over iPad som det nye avis-mediet.

Tromsø-avisen Nordlys lanserte tirsdag denne uka sine iPad- og iPhone-utgaver av avisen, og ved lunsjtider onsdag lå iPad-utgaven på åttendeplass på salgslisten over betal-app-er på den norske App Store-butikken til Apple, bare tre plasser under Angry Birds for iPad.

- Uoffisielle tall indikerer opp mot 1000 nedlastede app-er første døgn. Vi venter på endelige tall, sier redaktør Anders Opdahl i Nordlys til Macworld.no. Opdahl er prosjektleder for nettbrett-satsingen.

LES OGSÅ:

VG på iPad - etter noen dagers bruk

For 17 kroner får man tilgang til tre utgaver av Bladet Nordlys og en masse ekstramateriale som er eksklusivt utviklet for Apple iOS, operativsystemet for iPad og iPhone.

Abonnement vil koste 99 kroner måneden i en kampanjeperiode, eller 49 kroner for dem som allerede er abonnenter på papiravisen. Man skal også kunne kjøpe e-avisen i løssalg.

Nordlys har fått mange e-postmeldinger både fra lesere og fra folk i mediebransjen som er positive til den nye iPad-avisen.

– Folk er overrasket over at en nordnorsk regionavis satser så ambisiøst, sier Opdahl.

Mange tjenester

iPad-utgaven skiller seg fra en del andre aviser-på-iPad som vi har sett ved at den tilbyr en rekke andre tjenester i tillegg til bare å være en papiravis omsatt til lesebrett-formatet.

LES OGSÅ:

Barack Obama signerer iPad

Det man får når man kjøper Nordlys på iPad, er en ganske omfattende samling med tjenester:

  • «Nordlys eAvis», en oppdatert utgave av papirutgaven av Nordlys, med deadline klokka 07:00 om morgenen.
  • «Nordlys NÅ», en online-utgave med oppdaterte nyheter – garantert oppdatert minst fire ganger i døgnet.
  • «Overblikk NÅ», en innebygd RSS-leser med nyheter fra de viktigste nyhetskildene i Norge og verden – angivelig slik nyhetene ses fra Nord-Norge.
  • «Nordlys TV», daglige videoinnslag fra dagens nyhetsbilde.
  • «På denne dag», daglig videoinnhold fra arkivet til TV Tromsø.
  • «Været» basert på GPS for stedet du måtte befinne deg, samt en titt på været i Tromsø og andre viktige steder «sett fra et Nordlys-perspektiv».
  • «Nordlys LAB», som er avisens utviklingslaboratorium der det fortløpende utvikles tjenester som avisen håper at leserne vil være med å teste ut.

iPhone-utgaven tilbyr mye av det samme innholdet, bortsett fra video og utviklingslaboratoriet. Man får naturligvis heller ikke den samme leseopplevelsen på iPhone som på iPad – det blir mer tradisjonell avis-på-mobil-surfing. Men har du først kjøpt app-en for iPad, får du iPhone-versjonen med i prisen.

Oversiktlig

Akkurat nå pågår det mye eksperimentering i mange redaksjoner, avishus og forlag om hvordan man best skal kunne gi både god leseopplevelse, god oversikt og enkel betjening når aviser og tidsskrifter flyttes fra papir til lesebrett.

Resultatet er blitt et brukergrensesnitt-kaos som strider mot Apples grunnleggende filosofi på dette området. Apple har i større grad enn konkurrentene (les: Microsoft) prøvd å styre programvarebransjen med strenge retningslinjer for brukergrensesnitt. Dette har selskapet hatt stor suksess med når det gjelder Mac-programmer, men bildet er annerledes når det gjelder publikasjoner på iPad.

Ikke overraskende har derfor også Nordlys-app-en fått sitt eget brukergrensesnitt, men det utmerker seg ved å være både lettforståelig, oversiktlig og logisk. Vi understreker at dette er vårt førsteinntrykk.

LES OGÅ:

Her kommer e-avisen

Nederst på de fleste sidene finner du 10 faste ikoner. Ikonene baner vei til tjenestene som vi listet opp ovenfor, i tillegg til en side der du går inn og endrer brukerprofilen.

Både e-avis og nettavis

Noe av det mest spennende med Nordlys-app-en er den interessante kombinasjonen av e-avis og nettavis. E-aviser oppdateres normalt til faste tider. VG+ oppdateres to ganger i døgnet, klokka 6 og klokka 18. eAvisen til Nordlys har deadline hver morgen klokka 7.

Problemet med å lese slike aviser på et lesebrett hvor man samtidig har tilgang til nettavisene gjennom nettleseren, er at e-avisene har lett for å virke litt utdatert. Det er naturlig for oss å godta at papiraviser blir utdatert utover dagen, for vi vet jo at det ikke er fysisk mulig å oppdatere dem, men en ikke-oppdatert e-avis på et nettbrett kan fort virke noe utdatert, side vi på det samme nettbrettet kan se nyere saker eller nyere versjoner av sakene vi nettopp har lest i e-avisen.

LES OGSÅ:

Apple og Rupert Murdoch sammen om iPad-avis

Nordlys-løsningen på dette problemet er å inkludere en spesialversjon av avisens egen nettavis i iPad-versjonen. Her presenteres nyhetssakene – oppdatert minst fire ganger om dagen – mye mer oversiktlig og ryddig enn i en vanlig nettavis, og hver enkelt sak får nesten hele skjermen til disposisjon når du leser den. Førsteinntrykket vårt er at dette er en fornuftig og vellykket løsning.

- Vi kan ikke levere en statisk utgave en eller to ganger om dagen. Folk forventer å få siste nytt når de er koblet til nett – så enkelt er det, sier redaktør Anders Opdahl til Macworld.no og fortsetter: - Dette gjelder uansett hvilke fantastiske muligheter som ligger i teknologien i forhold til presentasjon. Sistnevnte er også viktig, men hopper du bukk over virkeligheten – som har vært her siden 1993 – så hjelper det ikke at produktet skinner. Da forvitrer nytteverdien, det skapes ingen avhengighet, og det hele ender med å bli nok en kuriøs app i ei mappe på hjemskjermen.

Kjekt i vinterkulda

Akkurat nå som vinterkulda herjer i store deler av Norge, demonstrerer Nordlys i iPad-versjon en av fordelene med å få aviser levert elektronisk. Som en Nordlys-leser skriver på App Store: «Behagelig å kunne lese avisa på senga uten å måtte gå ut i vinterkulda først».

Når man starter Nordlys-app-en for første gang, må man opprette en brukerprofil for å få tilgang til innholdet.

Småfeil

Under vår utprøving av Nordlys-app-en opplevde vi at den krasjet et par ganger. De som står bak prosjektet, understreker at app-en vil bli gjenstand for intensiv videreutvikling.

Vi hadde også problemer med at linken på forsiden av eAvisen ikke brakte oss til videoen i Nordlys TV-seksjonen som den skulle, men til en meningsløs «tag»-side. I tillegg var det en del ventetid på enkelte operasjoner. Vi regner med at dette er innkjøringsproblemer som lar seg fikse.

Versjon 1.1 er på vei

På spørsmål om videreutviklingen svarer Opdahl at Nordlys allerede er i gang med å utvikle versjon 1.1 av app-en på iOS-plattformen. Opprydding i grensesnittet, forbedring av funksjonaliteten, innføring av push-teknologi og tilpassing til sosiale medier er blant nyhetene i neste versjon.

- Hva med andre plattformer, for eksempel Android?

- Vi tar sikte på å komme ut på Android en gang tidlig neste år. Tjenestene våre ligger i backend og er basert på åpne standarder. Det gjør porteringsarbeidet svært oversiktlig, sier Opdahl.

Million-kostnader

Å utvikle en avis-app som den Nordlys nå har lansert, krever store ressurser. Ifølge redaktør Anders Opdahl har prosjektet så langt kostet «noen millioner». Arbeidet med app-en begynte for fullt i september. App-en er skreddersydd og prosjektledet fra Nordlys.

– Men i realiteten snakker vi om en konsern-dugnad, sier Opdahl. Både A-pressen digitale medier, konsernledelsen, utviklingsselskapet VisioLink og avisens utviklingsenhet Nordlys LAB har være inne i prosjektet.

Andre aviser i A-pressen kommer etter alt å dømme med egne iPad-app-er i tur og orden. Grunnarkitekturen, bestående av eAvis og en online-tjeneste, vil være basisprodukter for alle A-pressens viser, mens øvrige tjenester og funksjonalitet vil være opp til hver enkelt avis eller hvert enkelt mediehus, får Macworld.no opplyst.

Les om:

Komponenter