Norges dyreste oppgradering

Norges dyreste oppgradering

Landets kraftigste datamaskin oppgraderes for 13 millioner kroner.

Å bearbeide geofysiske data krever enorm datakraft. For et år siden leverte Dell det som da var Norges kraftigste ”Linux cluster” til Norsk Hydro. Nå oppgraderes maskinklyngens teoretiske ytelse fra 7,6 til 20 terraflops og blir dermed en av de kraftigste i Europa.

LES OGSÅ: Her er verdens største datamaskiner

Løsningen Dell Norge satte sammen for Hydro i fjor besto av 500 bladtjenere av typen Dell 1855, to administrasjonsnoder og to IO noder, med en ytelse på opptil 7,6 terraflops.

Nå blir dette clusteret utvidet med ytterligere 260 bladtjenere av typen Dell PowerEdge 1955 og to ekstra IO noder.

Den nye, samlede clusteret får en aggregert ytelse på 20 terraflops, noe som plasserer det på 29. plass på den listen over verdens kraftigste datamaskiner, rangert etter teoretisk maksimale ytelse i terraflops.

Prestisjeprosjekt

Samlet har de nye serverne som nå blir levert til Hydros en verdi på ca. 13 millioner kroner. Clusteret som ble levert i fjor hadde en verdi på ca. 20 millioner kroner.

Maskinene skal brukes til å bearbeide geofysiske data knyttet til Hydros oljeprosjekter. Dette innebærer enorme datamengder, og krever derfor svært kraftig maskin- og programvare. Dette clusteret vil kjøre operativsystemet Linux fra Red Hat Enterprise og management software fra Scali.

- Hydro er en viktig kunde for oss og dette er selvfølgelig en stor kontrakt også økonomisk. Hydro er en svært kvalitetsbevist bedrift, og dette viser at vi blir tatt seriøst i markedet for store løsninger innen forskning og for store bedrifter, sier en tydelig fornøyd Michael Jacobs, adm. dir. i Dell Norge.

LES OGSÅ: Stormaskinen er ikke så stor lenger

Komponenter