Norsk Office 2008 for Mac i salg

Norsk Office 2008 for Mac i salg

Microsoft har nå begynt å levere den norske utgaven av Office 2008 for Mac.

Dette er første gang Mac-versjonen av Microsoft Office er kommet i norsk oversettelse.

Tidligere har svenske Mac-brukere kunnet glede seg over at programpakken har foreligget på svensk, mens Mac-folk i de øvrige nordiske landene har vært henvist til den opprinnelige engelske versjonen.

Førsteinntrykket etter å ha hatt programpakken installert én dag, er at Microsoft har gjort en god jobb med å oversette programpakken til norsk

Det har åpenbart vært en omfattende jobb, i og med at vi snakker om fire «store» programmer: Word, Excel, PowerPoint og Entourage.

Sistnevnte er Mac-versjonen av Outlook, med e-post, kalender og kontaktdata. Man får også med Microsoft Messenger på kjøpet - skjønt det er jo uansett et gratisprogram.

Over til Intel

Office for Mac 2008 representerer også en avslutning på Apples omlegging til Intel-prosessor, i og med at Office er blant de siste større programpakkene som kommer i Universal Binary-versjon.

Dette betyr at programpakken installeres med forskjellig kode avhengig av om det dreier seg om en en nyere Intel-basert Mac eller en eldre PowerPC-basert maskin. Tidligere har Office-pakken kjørt på Intel-baserte Mac-er under emulering, noe som har medført litt tregere programkjøring.

Tre versjoner

Microsoft Office for Mac 2008 kommer i tre versjoner. Den rimeligeste er en såkalt Home/Student Edition, myntet på privatpersoner og studenter. Denne pakken skal bare brukes til «ikke-kommersielle» formål og kan installeres på inntil tre pc-er.

Hjem- og student-versjonen mangler støtte for Microsoft Exchange-servere og støtter heller ikke det som Microsoft kaller Automator-arbeidsflyt og som gjør det lett å automatisere arbeidsoppgaver via et grafisk brukergrensesnitt.

Den ordinære Office-pakken støtter naturligvis både Exchange og Automator. I tillegg finner vi en versjon kalt Office 2008 for Mac Special Media Edition. Dette er en versjon som inneholder Microsoft Expression Media, et administrasjonssystem for digitale mediefiler.

Microsoft slår to fluer i ett smekk: Office 2004 for Mac (t.v.) kom i stilig, men stor emballasje med mye plast. Den nye Office-innpakningen er mye mindre og mer miljøvennlig, uten plast. Dermed har Microsoft spart penger og dessuten styrket sitt miljø-image.

Nyhetene

Blant de mange nyhetene i 2008-versjonen av Office for Mac finner vi et omfattende galleri med forhåndsformaterte elementer, inkludert flotte designmaler for Word.

I det hele tatt er Words egenskaper i retning av det vi tidligere kalte desktop publishing blitt sterkt forbedret, kanskje som en konsekvens av at Apple selv har satset på dette gjennom sitt konkurrerende tekstbehandlingsprogram, Pages. Dette programmet mangler imidlertid støtte for norsk stavekontroll, noe Word for Mac byr på i fullt monn.

I Excel er en av nyhetene at det er lettere enn før å håndtere vanlige bokføringsoppgaver, som ligger lett tilgjengelig via aktivitetsorienterte faneblader.

I PowerPoint finner vi Office Art 2.0, som gjør det letr å legge til profesjonell grafikk i PowerPoint-presentasjoner. Effektene er fullt kompatible med Windows-versjonen av Office 2007.

Entourage byr på en ny kalenderfunksjon og er integrert med My day , en frittstående applikasjon som raskt gir oversikt over dagens oppgaver, selv om man ennå ikke har åpnet Entourage.

Galleriet med forhåndsformaterte elementer inneholder blant annet WordArt-bokstavgrafikk for Word.

Prisene

Microsoft Office:mac 2008 i norsk versjon koster cirka 4275 kroner inklusive mva. Versjonen for hjemmebruk og for studenter koster cirka 1080 kroner. Den såkalte Media-versjonen på norsk har vi sett annonsert for cirka 5330 kroner.

Les om: