Nvidia i grafikktrøbbel

Nvidia i grafikktrøbbel

En gruppe kunder går til felles søksmål mot Nvidia over defekte grafikkprosessorer.

En gruppe kunder med bærbare pc-er fra Apple, Dell og HP går til felles søksmål mot Nvidia i USA i et forsøk på å tvinge grafikkprodusenten til å erstatte defekte grafikkprosessorer.

De fem saksøkerne leverte nylig en klage til en føderal domstol i San Francisco der de anklager Nvidia for å bryte forbrukerlover. Dersom de opprinnelig separate søksmålene får status som gruppesøksmål kan saken komme til å omfatte flere millioner bærbare pc-er.

Bakgrunnen for søksmålet var at det i fjor ble kjent at en rekke bærbare pc-er med grafikkprosessorer i Nvidias Geforce 8M-, Geforce Go 6-, Geforce Go 7- og Quadro FX 3-serier har problemer med overoppheting av grafikkprosessoren.

Overopphetingen skjer til tross for at den termiske løsningen er i samsvar med Nvidias spesifikasjoner, med det resultat at pc-ene går varme, skrur seg av uten advarsel eller bare viser grått eller svart på skjermen.

Skylder på de andre

I juli 2008 innrømmet Nvidia at enkelte eldre brikkesett som var solgt i et vesentlig antall bærbare pc-er var defekte.

Selskapet hevdet imidlertid overfor det amerikanske kredittilsynet, Securities and Exchange Commission (SEC), at skylden ligger hos brikkeleverandører, pc-produsentene og til dels forbrukerne selv. Ifølge Nvidia vil det koste dem 196 millioner dollar å erstatte de defekte prosessorene.

Blant de berørte pc-ene er modeller i HPs Pavilion DV2000-, DV6000-, DV9000-serie og Compaq Presario V3000 og V6000, samt ulike Macbook Pro fra Apple. Hos Dell gjelder problemet blant annet de populære modellene XPS M1330, XPS M1530 og Latitude 630 samt ulike Vostro-modeller.

Både Apple, Dell og HP har informert sine kunder at enkelte av deres bærbare maskiner inneholder defekte Nvidia-prosessorer. Blant annet har Apple sagt rett ut at Nvidia har forledet dem.

- Nvidia forsikret Apple at Mac-maskiner med disse grafikkprosessorene ikke var berørt. Etter en granskning gjennomført av Apple har Apple slått fast at enkelte Macbook Pro-maskiner kan være berørt, skrev selskapet i et supportdokument til sluttbrukerne i oktober i fjor.

Utilstrekkelig utbedring

Mens Apple lovte å reparere defekte Macbook Pro-modeller i to år etter kjøpsdatoen, uavhengig av om maskinene var innenfor garantitiden eller ikke, sendte HP og Dell først ut BIOS-oppdateringer fra Nvidia som skulle redusere hastigheten på grafikkprosessoren eller øke hastigheten på kjøleviften.

Dette skulle bidra til å redusere risikoen for brikkefeil. Senere utvidet imidlertid også begge selskapene sine garantier for de berørte maskinene og tilbød i enkelte tilfeller gratis reparasjoner.

Klagerne i det kombinerte søksmålet sier at alt annet enn en full erstatning av de defekte prosessorene er for dårlig.

- Dette er en grovt utilstrekkelig utbedring ettersom det resulterer i ytterligere og åpenbare defekter, inkludert ytterligere redusert batteriliv, systemytelse og økt støy i de berørte maskinene, heter det i klagen.

Enda verre mener saksøkerne det er at utbedringen ikke løser det faktiske problemet. I stedet gjør tiltaket bare at de berørte maskinene svikter etter at garantien er utgått, noe som vil gjøre at forbrukerne blir sittende igjen med en defekt maskin uten å kunne gjøre noe med det.

- Til slutt, selv etter denne angivelige oppdateringen, er video- og systemytelsen fremdeles redusert grunnet uakseptabelt høy varme og svikt i enkeltdeler, skriver klagerne.

LES OGSÅ: Problemer for Nvidia