Nvidia lanserer GeForce 9

Nvidia lanserer GeForce 9

Med 9600GT er første modell i GeForce 9-serien lansert.

Tradisjonelt har Nvidia lansert sine nye generasjoner med å først sende ut en toppmodell. Denne gangen er det imidlertid en mellomklasseløsning som er først ut.

Ser man arkitekturen opp i mot oppdaterte modeller i GeForce 8-serien, for eksempel GeForce 8800GT, er det strengt tatt ikke større forandringer å snakke om - på enkelte områder er det imidlertid små optimaliseringer.

Fortsatt er det snakk om DirectX 10-støtte. I likhet med 8800GT og den oppdaterte versjonen av 8800GTX er det støtte for PCI Express 2.0 og PureVideo HD-funksjonalitet med maskinvareakselerert h.264-dekoding. PureVideo HD-funksjonaliteten er imidlertid litt forbedret.

Den markedsføringsmessige effekten av GeForce 9-navnet skal imidlertid ikke undervurderes. Mange vil naturlig tro at en ny generasjon vil være betydelig bedre enn den gamle...

GeForce 9600GT plasserer seg i samme segment som ATIs Radeon HD 3870. Spørsmålet videre nå blir hvordan prisene vil utvikle seg. I utgangspunktet ligger GeForce 9600GT-kort på rett i underkant 1 500 kroner på det norske markedet.

Flere aktører vil også ha kort som har bedre ytelse enn standardkortene - dette gjennom at de leveres med raskere klokkefrekvens på grafikkprosessor og minne enn kort basert på Nvidias referansespesifikasjoner.

Med at det ikke er spesielle tekniske forskjeller mellom GeForce 8800GT og 9600GT kan det også være aktuelt å se prisutviklingen for 8800GT. 256 megabyte-versjonene av 8800GT er ikke like rask som 9600GT, men 512 megabyte-versjonene er raskere og kan, i hvert fall nå i starten, være bare marginalt dyrere.

Hvorvidt altså GeForce 9600GT er det som gir mest for pengene i dette segmentet vil vi avvente med å si, til alle aktørene har kommet på banen og priset sine kort på det norske markedet.

Enkelte produsenter vil lansere GeForce 9600GT-baserte kort med 1 gigabyte minne. Disse vil trolig ikke kunne gi noe bedre ytelse i praksis enn kortene med 512 megabyte minne.

LES OGSÅ: Guide for grafikkort

Les om: