Nvidia-prosessor gir raskere nettbrett

Nvidia-prosessor gir raskere nettbrett

Nå får nettbrettene firekjerners-prosessor takket være Nvidia. Spillere kan glede seg.

Ifølge Nvidia er Tegra 3-brikken som Nvidia nå har lansert, den første firekjerners-prosessoren for tavle-pc-er, melder amerikanske PC World .

Prosessoren debuterer i et nytt nettbrett som Asustek kunngjorde denne uken, Eee Pad Transformer Prime.

Når nettbrett og smarttelefoner etter hvert utstyres med den nye fire-kjerners prosessorgenerasjonen, vil de gå i ringer utenpå dagens ledende nettbrett, som Apples iPad og Motorolas Xoom, skriver PC World. Dagens tavle-pc-er utstyrt med to-kjerneprosessorer.

Raske spill

Den nye fire-kjerners prosessoren fra Nvidia kan gjøre Tegra 3-baserte nettbrett til en attraktiv plattform for spill, hevder analytikeren Dean McCarron i analysefirmaet Mercury Research, ifølge PC World.

Men det er ikke dermed sagt at nettbrett-brukere i bedriftsmarkedet får noen umiddelbar glede av ytelsesøkningen som Tegra 3-prosessoren byr på, hevder PC World-kommentator Joseph Fieber .

Han påpeker at det vil ta tid før nettbrett-programvaren som brukes i næringsliv og offentlig forvaltning, blir oppdatert til å kunne dra nytte av firekjerners-arkitekturen i Tegra 3-prosessoren.

For brukere i bedriftene er det viktigere at den nye prosessoren åpner for lavere strømforbruk, skriver Fieber.

Tegra 3 skal kunne by på opptil 61 prosent lavere strømforbruk enn forrige generasjon, og det nye Asus-nettbrettet kan være i aktiv, sammenhengende bruk i opptil 12 timer, hevder Asus.

Ifølge Nvidia vil Tegra 3 ha fem ganger så høy ytelse som Tegra 2-prosessoren, som i dag brukes i nettbrett fra blant andre Dell, Lenovo, Acer og Toshiba.

1,3 GHz

Tegra 3-brikken, som tidligere har vært kjent under kodenavnet Kal El, kan kjøres på en klokkefrekvens på opptil 1,3 GHz.

Tegra 3 er bygd på prosessordesignen Cortex-A9 fra britiske ARM, som står bak prosessordesignen som brukes i flesteparten av dagens nettbrett og smarttelefoner.

Brikken vil kjøre Googles Android-operativsystem, og en betaversjon ble også demonstrert med Microsofts kommende Windows 8-operativsystem på Microsofts brukerkonferanse Build i september.

Tegra 3-brikken kombinerer prosessoren med flere egne prosessorenheter for spesielle funksjoner som tavle-pc-er og smarttelefoner har. For eksempel har brikken 12 Nvidia GeForce grafikk-kjerner som trolig betyr massiv forbedring av multimedieytelsen.

En femte kjerne

I tillegg har brikken en ekstra femte kjerne som med ekstremt lavt ressursforbruk kan brukes til å avlaste de fire hovedprosessorkjernene. For eksempel kan den femte kjernen aktiveres hvis brukeren ønsker å høre på musikk. Da kan de fire hovedkjernene stenges ned for å utvide batterilevetiden, ifølge Nvidia.

Den femte prosessorkjernen, basert på en teknologi kalt Variable Symmetric Multiprocessing (vSMP), har en ytelse på 500 MHz. Den kan også brukes til andre oppgaver som krever beskjeden ytelse, som for eksempel å se på nettsider med lite grafikk eller å oppgradere bakgrunnsdata.

På den andre siden kan den femte kjernen stenges ned når de fire hovedprosessor-kjernene er aktivert og for eksempel brukes når man ser på nettsider med tung grafikk eller driver med fleroppgavekjøring og spill.

Nvidias hovedkonkurrent på prosessorsiden er Qualcomm, som også beveger seg i retning firekjerne-prosessor med sine integrerte Snapdragon S4-brikker. Også disse brikkene er bygd på ARM-prosessorarkitekturen.

- Ikke moden programvare

En annen konkurrent er Texas Instruments, som på sin side hevder at nettbrett-programvaren foreløpig ikke er moden for full utnyttelse av firekjerners-prosessorer. TI vil derfor ikke prioritere utviklingen av firekjerners-løsninger for tavle-pc-er foreløpig.

Selv om vi i utgangspunktet ikke helt så poenget med en firekjerners-prosessor på mobile enheter for bedriftsmarkedet, viser Nvidias Tegra 3-brikke at mer ytelse ikke nødvendigvis går på bekostning av batteritiden, skriver Joseph Fieber. Han konkluderer med at dette kommer til å bli en utbredt prosessor i neste generasjon av mobile enheter.

Les om: