Nvidia satser på flere skjermer

Nvidia satser på flere skjermer

Nvidias kombinerer spilling på flere skjermer med «ekte 3D».

ATI lanserte i fjor høst sin Eyefinity-løsning med støtte for opptil seks skjermer. Det ble etter hvert kjent at Nvidia jobbet med en lignende løsning. 3D Vision Surround skulle egentlig bli lansert samtidig som Geforce GTX 400-serien, men løsningen ble forsinket.

Eyefinity og 3D Vision Surround baserer seg på at et spills «synsområde» endres til å spres ut over tre skjermer. Mens man for eksempel spiller i 1920x1080-oppløsning på én skjerm spiller man i 5760x1080-oppløsning fordelt over tre skjermer. Hvordan dette i praksis utarter seg vil kunne variere noe fra spill til spill.

Mer om konseptet og Eyefinity kan man lese i vår test av dette nylig.

LES OGSÅ: Vinn PC med tre skjermer for Eyefinity

Hva er forskjellen mellom ATIs og Nvidias løsning? Det første man kan bemerke seg er at Nvidia også gir støtten til eldre kort. For eksempel kan man bruke Geforce GTX 200-serien av grafikkort. Men så lenge de Nvidia-baserte kortene kun støtter to skjermer per grafikkort trenger man to grafikkort satt opp i SLI. Man har med andre ord ikke mulighetene som hos ATI hvor standard grafikkort kan bruke opptil tre skjermer, mens det finnes spesielle kort som gir støtte for opptil seks skjermer. En fordel med Nvidias løsning kontra ATIs er at man ikke trenger at minst en av skjermene støtter Displayport eller å bruke en Displayport-overgang.

Man vil videre tildels være begrenset til Intel-baserte pc-er. Nvidia lager ikke lengre systembrikkesett for hovedkort til AMDs prosessorer. Nvidia gir videre ikke mulighet for AMD til å ha SLI-støtte. Med utstyr av nyere dato blir det da hovedkort for Intels prosessorer som støtter SLI.

Nvidia kan imidlertid tilby støtte for sin 3D Vision-teknologi. Dette gir en mer ekte 3D-følelse i spill gjennom bruk av skjermer med 120 Hz oppdateringsfrekvens og 3D Vision-løsningen som består av trådløse 3D-briller og styringsenheten for dette. Også dette er en løsning som vi tidligere har testet. Det er viktig her å bemerke seg at man trenger skjermer med 120 Hz oppdateringsfrekvens for å utnytte 3D-støtten. Det finnes skjermer fra blant annet Acer, Asus, Viewsonic, Samsung og LG med slik teknologi. Det finnes både 22- og 23,5/24-tommers skjermer med 120 Hz-støtte. Dette blir imidlertid ikke blant de billigste skjermene.

Mer informasjon: www.nvidia.com

LES OGSÅ: TEST: Nvidia Geforce GTX 465 og 470

Les om: