Ny og bedre Phenom

Ny og bedre Phenom

AMD har lansert nye Phenom X3 og X4-prosessorer med tre og fire kjerner. Kan Phenom nå endelig måle seg med Intels Core 2?

Da Phenom ble lansert i fjor høst konkluderte vi i basis med at prosessoren var en fiasko. En alvorlig feil i prosessoren ble oppdaget noen dager i forkant av lanseringen, og feilrettingen innebar en kraftig reduksjon i ytelse. Når ikke prisene kompenserte for den lavere ytelsen kunne man konkludere med at Intels Core 2 Quad-prosessorer var et betydelig bedre valg.

Med de nye Phenom X3- og X4-seriene av prosessorer er feilen fra den originale Phenom-prosessoren blitt rettet opp. Dette alene gjør at prosessorene vil ha bedre ytelse selv på samme klokkefrekvens.

X4-navnet var i utgangspunktet også tenkt å bli brukt for de originale Phenom-prosessorene, men AMD gikk bort fra dette. Det er imidlertid de butikker og pc-produsenter som omtaler de gamle prosessorene som X4. Det blir da sentralt å merke seg de nye modellnummerene også.

Tre kjerner

Phenom X3 har tre kjerner. Så lenge en slik løsning prises riktig kan det være et godt alternativ til en firekjerneprosessor. Det er foreløpig veldig får applikasjoner og bruksområder for vanlige brukere som ytelsesmessig skalerer når man går fra to til fire kjerner. Den skaleringen som er i ytelse kan ofte kompenseres gjennom at for en gitt pris får man en tokjerneprosessor som har raskere kjerner enn pristilsvarende firekjerneprosessor.

Phenom X3 leveres i utgangspunktet i to varianter; X3 8600 og X3 8400. Klokkefrekvensen for disse er henholdsvis 2,1 og 2,3 GHz. Begge modellene har 1,5 megabyte samlet andrenivåbuffer og 2 megabyte delt tredjenivåbuffer. Strømforbruket er oppgitt til opptil 95 watt. Det skal imidlertid sies at disse tallene ikke så lett kan sammenlignes på tverrs av prosessortyper. Dette er en maksimalverdi. I praksis kan det være at en prosessor med høyere maksimalverdi har lavere gjennomsnitt.

LES OGSÅ: Hovedkort for Phenom og Athlon 64

Fire kjerner

I Phenom X4-serien er det fem nye modeller. Den enkleste modellen er X4 9100e på 1,8 GHz. Ifølge AMD skal denne ha en del lavere strømforbruk enn de andre prosessorene i X4-serien. Videre leveres modeller fra 2,2 til 2,5 GHz. Alle utenom den raskeste har maksimalt strømforbruk oppgitt til opptil 95W, mens den raskeste er oppgitt til opptil 125W. Alle har 2 megabyte samlet andrenivåbuffer og 2 megabyte delt tredjenivåbuffer.

Raskeste Phenom-modell tidligere var 9600, med 2,3 GHz klokkefrekvens. Siden det ikke er snakk om arkitekturmessige forskjeller vil ytelsen for denne være lik som for X4 9650 på 2,3 GHz hvis man deaktiverer feilfiksen for 9600.

Er det nok?

Intel har lansert noen firekjernemodeller basert på Penryn-arkitekturen, og flere kommer. I utgangspunktet kan AMD ikke konkurrere med de aller raskeste firekjerneprosessorene til Intel, men samtidig er det nødvendigvis ikke så viktig. Intels raskeste firekjerneprosessorer er såpass dyre at de er uaktuelle for de aller fleste. De nye prosessorene fra AMD vil konkurrere med modeller som gamle Core 2 Quad Q660, samt de nye Q9300. De litt raskere Q9450 og Q9550 vil prismessig være aktuelle for en del, og samtidig nok raskere enn den raskeste Phenom-prosessoren.

Når det gjelder Phenom X3 blir spørsmålet om de er alternativ for en tokjerneprosessor. Samtidig hvis man ser på prisene til Intel, er det nødvendigvis ikke all verdens forskjell mellom en tokjerneprosessor og en firekjerneprosessor. For å gi noen konklusjon i denne sammenheng trenger vi markedspriser fra det norske markedet. Det har vi foreløpig ikke. Det man kan si er at Phenom X3 og X4 nok kan være konkurransedyktige hvis prisene er det. Å basere seg på veiledende listepriser fra produsentene kan være like mye villendende som veiledende, ettersom de ofte ikke er i samsvar med forskjellene man ser reelt i markedet.

Les om: