Ny Centrino på vei

Ny Centrino på vei

Informasjon om de første bærbare pcene basert på den nye Centrino-plattformen har lekket ut på nettet. Sjekk detaljene her.

Etter alt å dømme, vil Intel lansere sin oppdaterte Centrino-plattform, mandag den syvende januar, altså under CES-messens første dag. Det er ventet at Intel vil lansere bare en oppdatert utgave av dagens Centrino-plattform som for øvrig går under navnet «Santa Rosa».

Den store nyheten er introduksjonen av en ny Core 2 Duo-prosessor basert på «Penryn»-kjernen. Ytelsen til sistnevnte skal selvsagt være bedre. Blant annet gjennom nye instruksjonssett, større andrenivåbuffer og ikke minst 45 nm produksjonsteknologi. Dagens «Merom»-kjerne er produsert med 65 nm produksjonsteknologi.

Kjerner på 2,8 GHz

I første omgang vil de fleste «Penryn»-prosessorene ha en termisk designstandard på 35W (som er det samme som «Merom»). Det er kun ekstremmodellene som vil ha høyere effektforbruk. Det er ikke før i neste oppdatering av Centrino-plattformen vi vil se «Penryn»-prosessorer med lavere termisk designstandard på 25 W.

Prosessorene som vil lanseres med følgende modellnummer: X9000 (2,8 GHz), T9500 (2,6 GHz), T9300 (2,5 GHz), T8300 (2,4 GHz) og T8100 (2,1 GHz).

Pc-produsentene først, så Apple?

Det er ikke godt å si om lekkasjene er bevisst markedsføring fra produentene selv. Nettstedet Notebook Italia kan i alle fall melde om flere modeller fra både Acer, Sony og Fujitsu Siemens. Informasjonen viser at det er mange kraftige modeller vi har i vente. I alle fall i første omgang.

Acer Aspire 9920G vil blant annet leveres med Intel Core 2 Duo T8100, 500 GB harddisk (2 x 250 GB), Nvidia Geoforce 8600M GT og skjermstørrelser fra 14 til 17-tommer. Dersom sistnevnte skjermstørrelse ikke dekker dine behov, er det ventet at Acer kommer til å lansere en 20-tommers modell med Intel Core 2 Duo T8300-prosessor og 320 GB harddisk. Alt i alt vil Acer lansere mer enn åtte modeller basert på den nye Centrino-plattformen i ulike segmenter.

Fujitsu Siemens vil på sin side starte mer forsiktig og lansere kun to nye modeller (begge i konsumentsegmentet, en toppmodell og en rimeligere modell). Den rimeligere varianten heter Amilo Pi 2550, mens toppmodellen går under navnet Xi 2428. Begge disse maskinene deler på mange måter de samme spesifikasjonene som de to fra Acer, bortsett fra at Fujitsu Siemens foretrekker grafikkløsning fra ATI i sin Pi 2550-modell. Grafikkbrikken det er snakk om, er ATI Radeon HD 2400, mens Xi 2428 vil være utstyrt med en GeForce 8600M GS grafikkbrikke fra Nvidia.

Ryktene om en oppgradert Centrino-plattform, forsterker også mistanken om nye bærbare pc-er fra Apple. Denne lanseringen er ventet å finne sted på Macworld den 15. januar.

Montevina neste

Den virkelig store oppdateringen av Centrino-plattformen kommer først i løpet av andre halvdel av 2008. Da vil vi Santa Rosas erstatter kalt «Montevina» lanseres. Montevina vil blant annet inkludere en oppdatert Core 2-prosessor med høyere prosessorbuss, men lavere termisk designstandard basert på «Penryn»-kjernen, Intel brikkesett med kodenavn «Cantiga» med DDR3-støtte, Intel Turbo Memory 2.0, LAN-kontrolleren «Boaz», kombinert WLAN/WiMAX-kort med kodenavn «Echo Peak» og Intel X4500 grafikkontroller for brikkesett som leveres med integrert grafikk.

Les om: