Ny iPhone 4 blir lommeruter

Ny iPhone 4 blir lommeruter

Apple lanserer CDMA-modell av iPhone 4 som kan brukes som en såkalt «MiFi-ruter».

Over ett år med rykter ble virkelighet tirsdag ettermiddag da den amerikanske teleoperatøren Verizon endelig kunne avsløre at også de får selge iPhone.

Fra og med den 10. februar vil Verizon tilby iPhone 4, men ikke den modellen vi kjenner til. Verizon har nemlig fått en ny, spesiallagd versjon av telefonen tilpasset deres CDMA-mobilnettverk.

Nyheten virker tilsynelatende ikke veldig relevant for oss i Norge, men for de 93 millioner Verizon-kundene i USA var gårsdagens begivenhet stor. Amerikanske AT&T har hatt enerett på iPhone siden telefonen ble introdusert i 2007, og har lenge hatt et omdiskutert forhold til Apple. AT&T er kjent for sin dårlige dekning, og på grunn av iPhone-brukernes relativt høye bruk av datatrafikk har teleoperatøren blant annet nektet å tilby såkalt "tethering", altså å kunne bruke telefonen som modem.

iPhone 4 tilgjenglig via Verizon vil altså være en CDMA-modell som vil kunne brukes i USA, Canada, samt et en rekke land i Asia og Latin-Amerika. CDMA-modellen har ikke støtte for sim-kort, og vil ikke kunne brukes i Norge eller andre land i Europa, skriver Macworld.com.

Hotspot-funksjon

Mest interessant for oss er at modellen vil komme med funksjoner for å bruke telefonen som "mobile hotspot" - "MiFi" eller trådløs sone om du vil. Dette vil gjøre det mulig for brukere å dele telefonens 3G-nettverksforbindelse med opptil 5 WiFi-enheter. Ifølge Engadget kommer funksjonen innebygd i CDMA-modellens versjon av iOS 4.2.5, noe som bringer håp til at den komme til andre iOS-enheter også, kanskje så tidlig som i februar.

Ifølge TechCrunch ser det ut til at den nye funksjonen kalt "Personal Hotspot" erstatter dagens funksjon kalt "Internett-deling". Med denne er det kun mulig å dele 3g-tilkoblingen med én enhet via enten Bluetooth eller usb.

Den nye iPhone 4-modellen kommer for øvrig også med noen endringer i antennedesignen. Ifølge Apple er dette for å få bedre signal i Verizons nettverk, men det er ikke utenkelig at de mye omtalte antenneproblemene i iPhone 4 har noe med saken å gjøre. Designendringen innebærer at mange eksisterende beskyttelsesetuier ikke vil passe med den nye modellen.

Hva gjelder den hvite modellen av iPhone 4 sier Apple bare at denne blir tilgjengelig våren 2011.

Les om: