- Ny iPhone på mandag

- Ny iPhone på mandag

WWDC'09: Hvis du skal kjøpe iPhone nå, bør du vente. På mandag kommer kanskje ny.

På mandag sparker Apple i gang årets utviklermesse (WWDC) i San Francisco. Ifølge Wall Street Journal er det stor sannsynlighet for at selskapet allerede da vil lansere en ny iPhone.

Men hva annet kan vi glede oss til? Vi har samlet opp alt vi vet og hva vi forventer oss.

LES OGSÅ:

- Slik blir nye iPhone

Ny iPhone presenteres

Stadige rykter og spekulasjoner vil ha det til at Apples nye mobil får bedre kamera, mer lagringsplass, videoinnspilling og innebygd digitalt kompass. Bilder fra en kinesisk blogg som Gizmodo bekrefter dette, og avslører at kameraet får autofokus.

Walt Mossberg i Wall Street Journal sier at Apple kommer til å avduke nye iPhone-modeller på utviklerkonferansen, «med mange nye funksjoner», sier han.

Det årlige arrangementet bruker å være et av selskapets viktigste verktøy for lansering av nye produkter. På WWDC i 2008 introduserte Apple iPhone 3G. 2009 kan også bli et år for historiebøkene.

Billettene til årets WWDC ble utsolgt på rekordtid, og nå er nesten en hel teknoverden overbevist om at Apple vil avduke spennende nyheter på konferansen, som går av stabelen på Moscone West Center i San Francisco.

Klokken 19 norsk tid mandag vil Apple-sjefene holde sine åpningstaler og forhåpentlig lette på lokket. Vi vet allerede at det nye operativsystemet til iPhone skal vises frem. MMS, horisonalt tastatur, klipp-og-lim, lydopptak og universelt søk er blant nyhetene.

Når iPhone 3.0 kommer

Da Apple først introduserte iPhone OS 3.0 i mars, sa selskapet at det nye operativsystemet ville lanseres til sommeren. Det kan imidlertid bety alt fra neste uke til tidlig september. iPhone 2.0 ble eksempelvis vist frem på WWDC i 2008, men ikke lansert før i midten av juli.

Denne uken ble imidlertid iTunes oppdatert til versjon 8.2, med støtte for iPhone 3.0. Det gjør nåværende iPhone-eiere godt forberedt på en oppgradering av programvaren allerede i neste uke.

Piper Jaffray-analytiker Gene Munster forventer imidlertid en juli-lansering, akkurat som i fjor, skriver Fortune.

Push-oppdateringer

Per i dag er det ikke mulig å kjøre bakgrunnsprosesser på iPhone. Apple har lenge jobbet med et alternativ, push-oppdateringer - som ikke sluker like mye batteri fordi den oppdaterer seg med tidsintervaller og kjører ikke konstant. Dette skulle komme i september i fjor, men er blitt utsatt grunnet tekniske problemer.

Apple har testet push-oppdateringer på betaversjonen av iPhone 3.0, og utviklerne fikk nylig beskjed om at testingen var ferdig. Dermed bør selskapet være klar til å slippe funksjonen løs.

Billigmodell av iPhone på vei

I tillegg til ryktene om en iPhone med større lagringsplass spekuleres det også på om Apple kommer til å lansere en budsjettmodell med 4 gigabyte.

Bakgrunnen for dette er delvis at amerikanske PCS Type Review Certification Board har godkjent iPhone-modeller med 4, 8, 16 og 32 gigabyte, og delvis et bilde som sies å vise den kanadiske operatøren Fidos neste kampanje på nettopp en slik modell.

Informasjonsteksten på bildet avslører også at videosamtaler med iChat følger med, samt et kamera på 2.0 megapiksler. Prisen for budsjettmodellen er på 99 kanadiske dollar (cirka 560 norske kroner) for et treårs abonnement.

Den anerkjente avisen Financial Times spår også at en billigmodell er på vei, og at prisen vil være enten 99 dollar eller 149 dollar (uten abonnementskostnader).

Hvorfor ny iPhone?

Fordi iPhone-lagrene er i ferd med å tømmes i flere land.

  • I Australia har Vodafone fått beskjeden at iPhone 3G med 16 gigabyte har fått statusen "End of Life". Gjenværende beholdning holder kanskje i et par uker.
  • I Østerrike har T-Mobile ved en feiltagelse publisert opplysninger av en kommende modell av iPhone med 32 gigabyte. Informasjonen har senere blitt fjernet.
  • I USA har en representant for AT&T sagt til en kunde at det ikke ventes noen flere forsendelser av iPhone 3G i det hele tatt. Også her har man publisert opplysninger om en ny iPhone 32 med 32 gigabyte lagringsplass.
  • Best Buy i USA har gått ut til sine ansatte om at butikkene kan bli tomme for iPhone i slutten av juni.

Noe lignende skjedde for omtrent et år siden før Apple lanserte iPhone 3G. I mai rapporterte nettbutikken til Apple i både USA og Storbritannia at førstegenerasjons iPhone var utsolgt.

Muligheter til å kjøpe filmer direkte til iPhone

Ifølge AppleInsider kan Apple også være i ferd med å lansere kjøp av videoinnhold til iPhone direkte fra iTunes Store. Selv om dette skulle bli virkelighet, gjelder det trolig bare amerikanske iPhone-brukere. Kjøp av tv-serier og filmer fra iTunes er per i dag kun tilgjengelig i engelskspråklige land og Tyskland.

Forhåndsvisning av Snow Leopard

Apple har tidligere lovet å vise frem den kommende Mac OS X 10.6 på årets utviklermesse. Ifølge selskapet er Snow Leopard hovedsaklig en under-panseret-oppdatering av operativsystemet. Den siste tiden er det også blitt spekulert på om ikke grensesnittet får en overhaling, på bakgrunn av videoer og bilder som har dukket opp (og forsvunnet igjen) på nettet. Vi tror Apple holder dette løftet.

LES OGSÅ:

OS X 10.6 Snow Leopard-videoer

Oppdatert Unibody MacBook

Denne uken fikk den hvite MacBook-en en stille oppgradering, med raskere prosessor til nesten samme pris. Mange tror dette er det første tegnet på at også aluminiums-MacBook får en oppgradering. Høyst sannsynlig. Apple oppgraderer vanligvis sine bærbare maskiner hver syvende måned, og den siste fornyelsen skjedde i oktober.

Siden denne artikkelen ble ferdigskrevet har minst ti nye rykter dukket opp. Nye iPod-modeller, iPod nano med kamera. Uansett hva som skjer er det duket for mye spenning i neste uke. Følg med på Macworld.no for siste nytt!

Les om: