Ny Mac Pro i salg

Ny Mac Pro i salg

De nye Mac Pro-modellene er nå kommet inn på Apple Store.

Bestillingstiden på de nye stasjonære Mac-ene er cirka 14 dager.

LES OGSÅ:

Apple med lanseringsskred

De som ventet på lanseringen av et nytt og spennende produkt da Apples nettbutikk, Apple Store, var nede mandag morgen, ble skuffet. Den eneste nyheten som dukket opp da butikken kom på lufta igjen, var priser og leveringstider for nye Mac Pro.

De nye Mac Pro-modellene ble kunngjort i slutten av juli.

Det er blitt tradisjon at Apple Store stenges en stund – noen gang bare noen minutter, andre ganger flere timer – når Apple er klar til å annonsere et nytt produkt. Under Apples velregisserte lanseringer dukker pressemeldingene om de nye produktene opp omtrent i samme øyeblikk som Apple Store åpner igjen.

Rykteflom

Resultatet er at hver gang Apple Store er «nede», oppstår det en global tsunami av rykter om hva som nå skal lanseres. Så også denne mandagen, da vi kunne lese rykter om at nå var det sikkert en ny iLife-pakke underveis. Andre spådde at det var en ny MacBook Air som snart ville dukke opp på Apple Store, mens atter andre hadde mer tro på nye iPod-modeller.

Og så viste det seg at det bare var de nye Mac Pro-modellene, som egentlig ble kunngjort allerede i slutten av juli.

LES OGSÅ:

Nye versjoner av Logic Studio og Final Cut Studio

Apples stasjonære klassiker – utseendet på den nyeste Mac Pro er i praksis identisk med forgjengeren – er i våre dager mest for et nisjeprodukt å regne. Selv om startprisen ligger på akseptable 20 990 kroner, fyker prisen fort i været hvis du vil ha litt mer datakraft å rutte med. Derfor ser vi flere brukerkommentarer om at selv ganske kravstore Mac-brukere nøyer seg med en godt konfigurert iMac i stedet for Mac Pro, også for profesjonell anvendelse.

Tunge oppgaver

Men driver man med virkelig tunge oppgaver som profesjonell bildebehandling, videoredigering og dataassistert arkitektur- eller konstruksjonsarbeid, er Mac Pro trolig et bedre valg.

For startprisen på 20 990 kroner får man en maskin med én 2,8 GHz Quad-Core Intel Xeon «Nehalem»-prosessor, tre gigabyte internminne og en intern disk på én terabyte. Grafikkortet er et ATI Radeon HD 5770-kort med én gigabyte videominne.

Går man opp til 28 990 kroner, får man en Mac Pro med to prosessorer. Vi snakker da om 2,4 GHz Quad-Core Intel Xeon «Westmere»-prosessorer med fire kjerner, her altså til sammen åtte kjerner. Grafikkutrustningen er den samme som i standardmaskinen. Internminnet er økt til seks gigabyte.

LES OGSÅ:

Rå, men kostbar Mac Pro

Man kan også få en 12-kjerners maskin, men da er prisen steget til 41 490 kroner. Denne modellen er utstyrt med to seks-kjernede Intel Xeon «Westmere»-prosessorer, seks gigabyte internminne og samme disk- og grafikkutrustning som de to rimeligere modellene.

Alle prisene er inklusive merverdiavgift.

Konfigureringsleken

På Apple Store eller hos Apple-forhandleren kan man konfigurere opp alle de tre modellene etter ønske og lommebok. Man kan få enda raskere prosessorer på alle modellene, internminne på opptil 32 gigabyte på to av dem, RAID-kort, disker i alle de fire interne diskplassene – både vanlige disker og SSD-lagringsenheter – to grafikkort i stedet for ett eller alternativt kraftigere grafikkort, to optiske stasjoner i stedet for den ene dvd-brenneren som er standard, og så videre.

For moro skyld maks-konfigurerte vi en Mac Pro på norske Apple Store og endte opp med en pris på 99 558 kroner, og det var uten skjerm og programvare. For dette beløpet kunne vi få en 12-kjerners maskin med to 2,93 GHz 6-core Intel Xeon-prosessorer, 32 GB internminne, fire interne disker på to terabyte hver, altså til sammen åtte terabyte lagringsplass, to grafikkort og to optiske enheter, samt Magic Mouse, Magic Trackpad og Apples nye batterilader.

Dessverre hadde vi ikke anledning til å klikke på den grønne «Legg i handlekurven»-knappen. Men vi har hørt fra folk i den norske filmbransjen at en slik redigeringsmaskinen faktisk oppleves som ganske rimelig. Noe som bare understreker at dette er en maskinfamilie som det ikke er riktig å vurdere med utgangspunkt i forbrukerverdenens priser. Uten at det automatisk fritar Apple for enhver kritikk om høye priser.