Ny MacBook Air med batterirekord

Ny MacBook Air med batterirekord

Batteritid viktigere konkurransefortrinn enn klokkefrekvens.

For en uke siden oppdaterte Apple sin MacBook Air-serie.

Mange ønsket seg nok Retina-skjerm, eventuelt med touch. Det ble det ikke - men vi fikk noe enda bedre: Lengre batterilevetid.

Og ytelses-testene har allerede begynt å rulle inn. Amerikanske MacWorld gir 2013-modellene av MacBook Air fire og en halv (av fem) mus. Konkurrenten PC Mag nøler ikke med å kalle disse super-bærbare for Excellent, mye takket være batteriene.

Det er to forhold som utpeker seg: Selv om prosessor-hastigheten teknisk sett faktisk er lavere enn foregående modell, snakker vi om en helt ny generasjon med strømgjerrige regnehoder som Apple har satt inn i de aluminiums-bærbare.

Intel Core i5 22nm Haswell

Det er Intels Haswell-prosessorer (til erstatning for Ivy Bridge) av typen Core i5 som er benyttet. Disse krever mindre strøm. De yter riktignok noe mindre enn prosessorer i samme familie som er klokket høyere på for eksempel regneintensive grafikk-operasjoner, men så er ikke det hovedbruksområdet for en MacBook Air-eier heller.

12 timer batteri

Lavt strømforbruk på prosessor-siden kombinert med enestående batteriteknologi gjør at Apple nå kan love ni timer strøm på 11-tommeren og en hel dag (12 timer) på 13-tommeren. Til sammenlikning oppga firmaet fem og sju timer, respektive, på forgjengeren. Disse anslagene pleier å være optimistiske, men i PC Mags test målte de levetiden på 13-tommeren til over 15 timer!

I tillegg er Apple på oppløpssiden for neste generasjon operativssytem, OS X Mavericks, som igjen lover enda mer effektiv prosess-håndtering til fordel for lengre batteritid. Men vi trenger ikke vente så lenge - de oppgitte ytelsene gjelder allerede idag under OS X Mountain Lion.

For omreisende med ønske om lav vekt i vesken og alle andre som ønsker å ta turen til stikkontakten så sjelden som mulig, er disse maskinene det ypperste av hva som idag er mulig å få til av bruksvarighet i en fullverdig personlig datamaskin. Ikke rart at Ben Bajarin utroper batteri-tiden til den nye prosessor-takten!

Nye Apple MacBook Air koster fra 7790 kroner, med vekt helt ned mot kiloen. Designen er den samme elegante som før.

Les om: