Ny serverdesign følger nye prosessorer

Ny serverdesign følger nye prosessorer

Intel lanserte nye serverprosessorer i vår, og i høst kommer det flere nylanseringer hvor også resten av systemarkitekturen endres. Men AMD biter fortsatt fra seg.

Intel bruker Nehalem-arkitektur for de nye Xeon-prosessorene i 7500-serien. Denne designen skal gi en heftig økning i yteevnen, og Intel og flere av leverandørene snakker om 200 prosent økning. Servere kan konstrueres med opp til 256 sokler, og hver server kan ha opp til fire ganger så mye arbeidsminne som før.

For fireveis-servere innebærer dette opp til en terabyte arbeidsminne. Designet støtter opp til åtte kjerner per prosessor, som med HyperThreading-virtualisering kan simulere 16 kjerner. Temperaturkontroll og økt feiltoleranse bidrar også til effekten.

200 servere per server

En aktør som HP slipper en ny servergenerasjon basert på Nehalem. Med egne tilpassinger og design lover de mye kraft over stadig mer kompakt maskinvare.

Optimert vil deres nyeste G7-server kunne kjøre opp til 200 virtuelle servere per fysisk server. På nettverkssiden støttes dette av Flex10-nettverkskort, som er virtuelle nettverkskort som støtter to ganger 10 gigabit nettverk og tre standard 1 gigabit Ethernett-porter over én fysisk port.


HP implementerer nye elementer i designet rundt nye Intel 7500-serie server-prosessorer i toppmodellen HP DL980 G7.

- Vi støtter FCoE og iSCSI over disse nettene. De peker framover til at nettverkene for datatrafikk og lagring vil bli ens, med svitsjer som håndterer begge trafikktypene, forteller Jan Fredrik Gunvaldsen, senior produktsjef for servere hos HP i Norge.

Toppen får Prema

Toppmodellen DL980 G7 kommer nå i september, og har fått implementert en egen HP PREMA-arkitektur. Dette er en spennende tilpassing hvor de tar teknologi fra sine aller kraftigste servere og utvider Nehalem-arkitekturen.

Dette innebærer bedre og raskere utføring av alle data ved hjelp av nye HP-moduler plassert mellom prosesser og minne. Disse prioriterer, sorterer (ruter) og akselererer trafikk mellom bufferminne og prosessor og skal gi opp til 20 prosent bedre prosessorutnytting. En annen effekt er opp til 50 prosent raskere sambandshastighet mellom prosessor og resten av systemet.

Totalt lanseres fem nye serier av ProLiant-servere. Denne server-familien feirer tjueårsjubileum med over 20 millioner solgte enheter totalt. Rundt 150 000 er levert i Norge. I dag hevder HP at en ny ProLiant leveres hvert 12. sekund verden rundt.

Designvalgene til HP skal støtte deres gjeldende «Converged Infrastructure»-visjon, som minner mye om Adaptive Enterprise tilpasset virtualisering og it i skyen. En av de nye server-seriene er basert på AMD Opteron 6000. DL 585 G7 supplerer to serverserier annonsert i mars.

- AMD er et prisgunstig alternativ til Intel. Grovt sett er prisen det dobbelte for Intel-prosessorer, men vi ser relativ høyere yteevne enn togangen i systemer med Intel, poengterer Gunvaldsen.

Felles for alle serverne er grep for å øke sikkerhet og stabilitet i virtuelle miljø. Minneisolasjon følges av isolasjon av hver enkel virtuell maskin (vm) i serveren. Om en vm ryker som følge av minnefeil, ryker ikke resten av de virtuelle maskinene samtidig. Harddisk-RAID har fått eget vern mot feilskriving av data (Corruption Prevention) under kjørende harddiskbytter (HotPlug-RAID). Operativsystemet har prioritet i datatrafikken.

Alle grepene skal sørge for at skaden blir minst mulig når slitedeler som minne og harddisk feiler. Nye strømforsyninger med fysisk overvåking i plugg og støpsel skal gi bedre strømkvalitet og optimere strømforbruket.

Et nettverk for å samle dem

To av lanseringene er bladservere. Denne designløsningen er fortsatt for plassoptimering og konsolideringer. HP opererer med halvering i plassbehov og nesten dobling i yteevne for sine BL465 og BL685-servere.

Spennende detaljer innebærer også nye Flex10-virtuelle nettverkskort integrert i hekken på bladet. Det har støtte for Ethernet, FCoE og iSCSI og bakoverkompatibilitet med eksisterende nettverksutstyr. HP hevder dette er et langt skritt for å integrere lagring med annen datatrafikk, som vil komme i standarder i 2012.

Les om:

Komponenter