Ny serverplattform fra Intel

Ny serverplattform fra Intel

Mest revolusjonerende siden Pentium Pro for 15 år siden?

De nye Xeon 5500-prosessorene (kodenavn Nehalem EP) er laget for systemer med to sokler og byr på fire kjerner med 731 millioner transistorer, 246 KB av L2 cache per kjerne, samt 8 MB L3 cache. Xeon 3500 er versjonen for systemer med én sokkel.

Integrert minnekontroller

I Xeon 5500 finner vi nyvinninger som Turbo Boost som øker systemets ytelse basert på arbeidslasten. Dette gjøres ved å dynamisk skru opp klokkefrekvensen på en eller flere av prosessorkjernene. I utgangspunktet kjører serverprosessoren på 2,94 GHz, men ved hjelp av Turbo Boost kan dette midlertidig økes til 3,3 GHz.

Prosessorene har ellers en integrert minnekontroller og bruker Intels QuickPath Interconnect-teknologi i stedet for en front-side bus for å øke minnebåndbredden til prosessorene. Den integrerte minnekontrolleren har mye av æren for den store ytelsesforbedringen i Nehalem. Intel har altså tatt AMDs Opteron-metode ved å integrere minnekontrolleren.

Med integrasjonen av NUMA (Non-Uniform Memory Access) har hver prosessor sin egen minnekontroller. NUMA er en metode for å konfigurere en klynge av prosessorer i et flerprosessorsystem slik at de kan dele minnet lokalt.


Intel har omsider integert minnekontrollerne på sine serverprosessorer. Ved hjelp av QuickPath Interconnect kan en prosessor også få tilgang til dedikert minne til en annen prosessor.

Nehalem-arkitekturen gir minnebåndbredde på 25,6 Gbps per forbindelse eller 6,4 GT (Gigatransfers) per sekund med DDR3 RAM. Det er støtte for opptil 144 GB minne.

Intel har også lansert spesialtilpassede versjoner for eksempelvis telekom- og bladløsninger, sikkerhet, lagring, rutere og lignende. Det har også blitt lansert en 10 Gigabit Ethernet Controller, og en ny Data Center Manager-programvare. Sistnevnte gjør det mulig å utvide strømstyringen i et datasenter, samt sette strømpolicyer dynamisk.

Virtualisering og ytelse

Ifølge Intels egne målinger er den nye 5500-serien dobbelt så rask som forgjengeren, samtidig som strømbehovet nærmest kan halveres. Vårt søstertidsskrift InfoWorld har utført tester og melder om signifikante ytelsesforbedringer. I flere av testene kjørte Nehalem dobbelt så raskt som Xeon 5300, og 50 prosent raskere enn Xeon 5400.

Med Intel Virtualization Technology skal også virtualiseringsytelsen øke betraktelig. Denne teknologien er integrert i selve prosessoren, i brikkesettet og i nettverksadapteren.

Med Intel Hyper-Threading Technology kjører Nehalem med samtidig flertrådskjøring innenfor hver prosessorkjerne, med opptil to tråder per kjerne eller åtte tråder per quad-core prosessor.

Veien videre

Neste skritt på veien for Intel er prosessorer som går under kodenavnet Westmere (Nehalem EX). Disse baseres på 32 nanometers produksjonsteknologi, men vil være sokkelkompatible med Nehalem EP. Disse vil ha åtte kjerner, og blir trolig tilgjengelige neste år. Den største ytelsesgevinsten ser ut til å være hentet inn nå med Nehalems integrerte minnekontroller, så det er lite sannsynlig at Westmere vil by på en like stor ytelsesforbedring.

Når det gjelder selskapets Itanium-satsing, vil Nehalem-lanseringen ikke ha noen innvirkning. Itanium fortsetter som planlagt.

Rivalen AMD ble nylig ferdig med sine Istanbul -prosessorer med seks kjerner.

Les om:

Komponenter