Nye AMD-prosessorer

Nye AMD-prosessorer

AMD utvider Athlon II- og Phenom II-seriene av prosessorer.

Det er ingen ny toppmodell blant AMDs nye modeller - Phenom II X6 1090T som ble lansert i april, og som vi da testet, er fortsatt selskapets raskeste modell for vanlige pc-er. For sekskjernemodellene kommer imidlertid den nye modellen Phenom II X6 1075T som pris- og ytelsesmessig legger seg mellom de eksisterende modellene X6 1055T og X6 1090T. Mens de to sistnevnte har en klokkefrekvens på henholdsvis 2,8 og 3,2 GHz kjører nye 1075T på 3 GHz.

I likhet med de andre Phenom II X6-prosessorene støttes funksjonen Turbo Core. Denne funksjonen, i likhet med Intels TurboBoost-funksjon på Core i5 og i7, gir muligheten for kjerner deaktiveres og klokkefrekvensen på de aktive kjernene økes. Dette er hensiktsmessig i henhold til applikasjoner som ikke klarer å utnytte alle kjernene i prosessoren effektivt.

Hos for eksempel Komplett.no koster en Phenom II X6 1090T cirka 2 400 kroner, mens nye 1075T koster 2 100 kroner. Den noe tregere 1055T ligger på cirka 1 650 kroner.

LES OGSÅ:

AMD utfordrer Intel i markedet for minibærbare

For firekjerneprosessorer har Phenom II X4 965 til nå vært raskeste modell. AMD lanserer nå imidlertid modellen X4 970BE. Firekjernemodellen er fortsatt basert på en litt eldre kjernearkitektur og støtter dermed ikke Turbo Core-teknologien. Forskjellen mellom X4 965 og X4 970 er en økning i klokkefrekvens fra 3,4 til 3,5 GHz. Med andre ord er det her en svært marginal forskjell.

Også i de lavere segmentene er det kommet flere nye modeller. Man utvider med en ny tokjerneprosessor i Phenom II-serien, samt nye fire-, tre- og tokjerneprosessorer i Athlon II-serien. Også her er det snakk om nye modeller i eksisterende serier. Dette er prosessorer som kan være aktuelle for dem som ønsker rimeligere pc-er.

For de kommende månedene forventer vi ikke å se spesielle endringer i AMDs produktlinje av prosessorer - kommer det nye modeller blir det prosessorer basert på dagens arkitektur. Arkitekturene Bobcat og Bulldozer er i siktet og skal også være med i møtet med Intels kommende Sandy Bridge-arkitektur.

Vi vil komme tilbake med en test og vurdering opp i mot pris på en del av de nye AMD-prosessorene innen kort tid.

LES OGSÅ:

Nye prosessorer fra Intel

Les om: